Uppladdning pågår...

Välkommen till Kurres blogg.

Här funderar jag över nyheter, tidningar, skolor och mycket
annat som jag är intresserad av. Hoppas att du får lust att skriva en kommentar till mina funderingar.


Aldrig rätt att misshandla barn

Under veckan har ett filmat inslag om väktarvåld mot en nioårig flyktingpojke varit en av de största nyheterna. Många artiklar handlar om den ilska som filmen väckt.

Jag är säker på att en nioåring kan bära sig väldigt illa åt, speciellt om han är livrädd och på flykt i ett vilt främmande land. Men jag tycker aldrig att en vuxen man som dessutom är utbildad ordningsvakt får bete sig så, mot ett nioårigt barn, som den här vakten gjorde. Barn som redan är väldigt utsatta måste alltid kunna lita på att de kan få hjälp av poliser och ordningsvakter. Inte att de blir ännu värre behandlade av dem.

» http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2625521-ministern-jag-blev-upprord-

Skrivet av Kurre, 2015-02-15 kl. 12:08
» Läs en kommentar och skriv en egen

Oväntat besök

I Norrbotten har det kommit väldigt mycket snö. Därför har älgarna svårt att hitta föda i naturen. Grupper av älgar har sökt sig in i samhällen för att söka mat där. Människorna blir rädda och försöker på olika sätt att skrämma bort dem, men då kan älgarna bli aggressiva och attackera.

Jag tycker att vi ska hjälpa älgarna. Kanske kan man lägga ut mat till dem i skogen så att de inte behöver komma in i samhällena. Jägarna kan väl hjälpa till med detta.

Hur tycker du att vi ska göra med älgarna?

» GP.se: Älgarna invaderar älgarna har fått nog

Skrivet av Kurre, 2015-02-07 kl. 10:33
» Skriv en kommentar

Läxor igen

Nu tjatas det om läxor igen. En del tycker att läxor är jättebra, andra tycker att de skall bort. Några vill att de ska göras i skolan och några att de ska göras hemma. Några tror att läxor gör eleverna duktigare och andra säger att de inte gör någon skillnad.

De, som diskuterar är lärare, politiker och massor av andra vuxna, som tycker att de vet bäst. Nästan aldrig hör man elevernas röst. Nu undrar jag vad du tycker?

Blir du duktigare av att ha läxor? Vill du hellre göra läxorna i skolan eller hemma? Kan du få hjälp med läxorna hemma om du behöver?

» GP: Läsa läxan i skolan en bra idé

Skrivet av Kurre, 2015-01-20 kl. 09:47
» Skriv en kommentar

Luciaval med sång

Snart är Lucia här och firas bland annat i skolor, hem, äldreboenden, arbetsplatser och kyrkor.

Varje år pågår därfär massor av Luciaval i hela landet. Ofta blir det diskussioner om valen. Ibland kommer protester mot att inte killar får vara lucior och en del rasister protesterar om en mörkhyad eller svarthårig lucia blir vald. Luciafirandet bygger på en blandning av flera olika traditioner och legender och därför finns ingen äkta förebild om att hon ska se ut på ett visst sätt. Däremot bygger vår nuvarande luciatradition på att hon ska sprida glädje med sin sång. I Nya Lidköping Tidning kan man därför både se och lyssna till luciakandidaterna innan man röstar. Det tycker jag är vettigare än att vi diskuterar hur hon ska se ut.

Hur tänker du om Lucia?

» http://nlt.se/lucia

Skrivet av Kurre, 2014-11-25 kl. 09:38
» Läs 2 kommentarer och skriv en egen

En kyss ger 80 miljoner bakterier

Förälskade vuxna brukar kyssas mycket. Yngre barn som ser det brukar rynka på näsan och tycka att det är äckligt. Nu har forskare kommit fram till att vi får i oss ca 80 miljoner bakterier från den vi kysser. Det låter jätteäckligt och väldigt mycket, men det är inte så farligt som det låter. De, som ofta kysser varandra eller lever ihop har ofta ungefär samma bakterier i sig.

Och du, även om du inte kysser någon, så har du över en miljard bakterier i munhålan, så 80 miljoner hit eller dit spelar kanske inte så stor roll.

Varför tror du att vi har så mycket bakteriar i munhålan?

» GP.se: 80 miljoner bakterier för en kyss

Skrivet av Kurre, 2014-11-17 kl. 10:15
» Skriv en kommentar

Råttor

Fler råttor tar sig in i våra hem skriver GP.se. Det beror på att råttorna blir fler i varmare väder och att det pågår många arbeten på kloaksystemet där råttorna vanligtvis håller till. Jag tycker inte att det känns trevligt med massor av råttor och jag vill i alla fall inte ha dem hemma hos mig. Jag har stött på möss i sommarhuset och de tycker jag är ganska söta, men råttor, usch! Undrar varför jag känner så? Kanske har jag lärt mig att möss är gulliga och råttor otäcka. I GP.se berättar de att råttorna är smarta och snabbt lär sig vad som är farligt för dem. De är också fantastiska klättrare och kan ta sig in genom väldigt små öppningar.

 Vad tycker du om råttor?

» GP.se: bara marmor håller råttan borta

Skrivet av Kurre, 2014-11-11 kl. 10:56
» Läs 2 kommentarer och skriv en egen

Godis- inte bara godis

Gillar du godis? Jag med. Jag försöker att låta bli för jag vet att godis innehåller alldeles för mycket socker - och det är inte bra. Oftast kan jag stå emot, men ibland festar jag loss på nån godispåse som ligger nära kassan i affären, precis där jag måste stå i kö för att betala. Efteråt skäms jag.

I Kamratposten läste jag om att godis inte bara är socker. Det finns en massa konstiga/ äckliga ingredienser i godis. Nu är det lättare att låta bli godis.

Hur gör du för att inte äta för mycket godis?

» Kp.se: Godis är gott

Skrivet av Kurre, 2014-10-27 kl. 08:38
» Läs 5 kommentarer och skriv en egen

Hurra för Malala

Jag blev så glad när jag fick veta att Nobels fredspris i år handlar om barn. Malala Yousafzais kamp för flickors rätt att få vara barn och att få gå i skola och Kailash Satyarthis livslånga arbete för att förhindra barnarbete och barnslaveri är definitivt värda nobelpriset. Båda hotas ständigt till livet av människor som inte tycker att barn är fullvärdiga människor och framför allt inte flickor.

Malala visar också att man inte behöver vara en vuxen man för att förändra samhället. Barn kan också göra skillnad.

Tycker du att det var rätt att ge priset till de, som kämpar för barns rättigheter? Om du fick möjlighet att förändra något för barn i Sverige, vad skulle du då vilja förändra?

» GP.se: Framsynt pris

Skrivet av Kurre, 2014-10-11 kl. 12:59
» Läs 3 kommentarer och skriv en egen

Hjältar

Ebola är en fruktansvärd, dödlig och väldigt smittsam sjukdom som brutit ut i Västafrika. Där har man inte den moderna sjukvård som behövs för att rädda smittade och förhindra att andra insjuknar Många länder skickar dit fältsjukhus, utrustning mediciner och personal för att hjälpa till.

Jag tycker att de, som reser dit är fantastiska hjältar. De lämnar tryggheten här hemma och sina familjer och vänner för att arbeta under jättesvåra förhållande och med risk att själva smittas och i värsta fall dö.

Tänk dig att din mamma eller pappa skulle vilja åka till Västafrika för att hjälpa till i kampen mot ebola. Vad skulle du tycka om det?

» Dn.se: Svenska läkare väntar på att få hjälpa

Skrivet av Kurre, 2014-10-09 kl. 10:32
» Läs 2 kommentarer och skriv en egen

Mer gympa

Alldeles för länge har vi bara hört att elevernas skolresultat blir sämre och sämre. Politikerna har alla möjliga och omöjliga förslag till att förbättra skolan. Nu har det kommit en till undersökning som visar att om eleverna får röra sig mer under skoltid så blir resultaten bättre. Det finns många liknande undersökningar och de flesta lärare vet redan att barn som får "rusa av sig" blir lugnare och mer koncentrerade efteråt.

Jag tycker att det är dags att införa mer rörelse på schemat NU! Jag menar inte bara gymnastiklektioner utan roliga lekar, klätterbanor,dans och allt möjligt som är kul så att alla vill ge järnet.

Vad tänker du om mer gympa på schemat?

» GP.se: Fler idrottslektioner ger bättre skolresultat

Skrivet av Kurre, 2014-10-06 kl. 08:53
» Läs 2 kommentarer och skriv en egen

Misskötta barn ger oss billiga kläder

Organisationen Swedwatch har kontrollerat textilföretag i Bangladesch som svenska klädföretag använder. Företagen säger att de betalar rimliga löner, inte använder barnarbetare osv. Men ofta stämmer inte det Nu har Swedwatch upptäckt att  de svenska företagen inte gör tillräckligt för textilarbetarnas små barn. De blir inte bra omhändertagna när föräldrarna arbetar. Lönerna räcker inte till barnomsorg. Många barn får sköta sig själva eller lämnas i dåliga lokaler där många blir skadade. Många är också allvarligt sjuka på grund av för dålig mat.

Företag som t ex HM betalar så lite som möjligt till syfabrikerna för att du och jag ska kunna köpa så billiga kläder som möjligt. Vad tycker du om det?

» http://www.dn.se/ekonomi/svenska-kladforetag-tar-inte-hand-om-barnen/

Skrivet av Kurre, 2014-09-26 kl. 08:47
» Läs en kommentar och skriv en egen

Pitbull terrier bet ihjäl hund

Usch! Så får vi läsa det igen. Pitbullterrier bet ihjäl en annan hund. Skönt att det inte var ett barn den här gången. Ja, jag vet att pitbullterrier också kan vara jättegosiga, men de är ofta inblandade i hundolyckor. Jag vet inte vad man ska göra åt det, men visst är det väl så att man ska ha hundar kopplade om de inte är i en hundrastgård? Jag undrar om de hundar som lyckas bita ihjäl en annan hund verkligen är kopplade?

Vad tycker du att man ska göra åt att sådana här olyckor sker flera gånger om året i Sverige? 

» nlt.se: Pitbullterrier bet ihjäl hund

Skrivet av Kurre, 2014-09-25 kl. 22:50
» Läs en kommentar och skriv en egen

Nu går det för långt

Läste i Metro om ett par som lät operera sin lilla guldfisk för en hjärntumör. Operationen var svår att göra och kostade många tusen kronor.

Jag tycker att vi ska vara djurvänner, men att låta operera en guldfisk för hjärntumör låter lite "koko" i mina öron. Skänk pengarna till sjukhus i krigsländer i stället och hjälp skadeskjutna barn att få ett drägligt liv.

Vad tycker du?

» http://www.metro.se/djur/de-lat-operera-sin-guldfisk-for-hjarntumor/EVHnio!vRmB6q88RuQ/

Skrivet av Kurre, 2014-09-17 kl. 20:11
» Läs 2 kommentarer och skriv en egen

Vart tog barnen vägen?

Så här i terminsstarten brukar medierna ha ganska många inslag om barn. Det kan handla om mobbing, dålig skolskjuts, arbetsmiljön i skorlorna också om vad barn tycker om skolstarten.

I år har det inte varit så. I år har ALLT handlat om valet och där har barnen varit nästan osynliga. Ja, alla har diskuterat skolan, men i den diskussionen har barnen inte varit synliga människor utan bara  statistik: färre, fler, mer, mindre, bättre,sämre osv. Artiklar om och med verkliga barn brukar aldrig trängas i medierna, men den här månaden har de knappt funnits alls. "Barnen är det viktigaste vi har" , "Vi måste satsa på barnen" säger alla vuxna, men - hallå! Visa det då!

Vad tycker du? Är det viktigt att låta barnens synas i medierna även om de är för unga för att rösta? Vilken, vilka frågor skulle du vilja ta upp och varför?

Skrivet av Kurre, 2014-09-16 kl. 10:18
» Läs en kommentar och skriv en egen

Sport i skymundan

Fotboll finns hela året i Tv och hockey börjar redan nu och hänger i till nästa sommarlov. Men förra veckan och i helgen visade TV massor av ridsport från Ryttar-VM i Frankrike. Det var jättespännande. Jag fastnade framför TV:n och såg massor av spännande tävlingar. Den svenska deltagaren Rolf Göran Bengtsson var jättebra och kom till final även om han inte vann.

Visst är väl ridsporten en av Sveriges största sporter? Varför får den så lite uppmärksamhet jämfört med lagsporterna? Har du provat att rida? Varför ser man så sällan ridsport i TV?

» http://www.gp.se/sport/1.2481684-vasell-det-har-ar-stort-

Skrivet av Kurre, 2014-09-08 kl. 16:37
» Läs en kommentar och skriv en egen

Huvudvärk i skolan

Många elever har ont i huvudet när de är i skolan. Det visar en undersökning som P4 Halland har gjort. Att sitta på lektioner och ha ont i skallen måste vara jättejobbigt. Hur ska man kunna koncentrera sig och jobba då?

En skolläkare i Falkenberg tror att det beror på att barnen äter dåligt, har brist på sömn eller motionerar för lite. Andra tror att huvudvärken kommer av stress eller dålig arbetsro i klassrummet. Vad tror du?
Har du också haft ont huvudet i skolan någon gång?

» Hallands Nyheter – Nio av tio elever har huvudvärk i skolan

Skrivet av Kurre, 2014-09-01 kl. 15:03
» Läs 7 kommentarer och skriv en egen