Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Helsingborgs Dagblad, Landskrona Posten, Nordvästra Skåne

5B

Från Tornlyckeskolan
Tävlingsnamn: TRC (Tornlyckes Reporter Club)
Antal elever: 24

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Sidouppdrag

Insändare

Nu tycker Kurre att det passar bra att skriva insändare. Han tror att ni i klassen kommer att hitta många engagerande artiklar, när ni arbetar med DET ANGÅR MIG. Så här skriver ni en insändare:
- Berätta vad insändaren handlar om.
- Berätta varför ni reagerar positivt eller negativt.
- Ge förslag på en bättre lösning eller ge beröm.

Klassens bidrag

Förbjud pappersläxor!
Det är inte klokt så mycket pappersläxor vi får i skolan! Man borde förbjuda pappersläxor för det förstör naturen och träden och det släpper också ut koldioxid. Om man tillverkade färre pappersläxor skulle det vara bättre för naturen och djuren. Då skulle miljön vara bättre och alla ha roligt. Speciellt barnen som gillar att klättra i träd som ju papper görs av. Jag tycker att man borde ha en minilaptop i ryggsäcken så man kan skriva på den istället för att skriva på papper. ”Miljökämpe” (Andreas)

Förbjud bensinbilar!
Bensin- och dieseldrivna bilar förstör naturen och är orsaken till den globala uppvärmningen och dessutom så luktar det illa. Vi måste vara rädda om olja som man tillverkar bensin och diesel av för att oljan håller på att ta slut. Så istället tycker jag att man borde höja priset på bensin- och dieseldrivna bilar eller sluta sälja dom helt. En annan idé är att sälja elbilar till lägre priser och sätta ut fler elstolpar där man kan ladda sin elbil. En fördel med att köra elbil är att man inte behöver betala dyra bensinpriser och att man kan känna sig stolt över att köra miljösmart. En annan fördel är att vägarna kommer att bli finare för ibland när bilar står parkerade droppar det olja från bilen och gör fula märken på asfalten. Jag tycker man ska köra elbil och inte bensin- och dieseldrivna bilar för då räddar vi naturen och kan använda olja till andra roliga saker. /Miljöräddaren/ Simon S-N

Sluta röka cigaretter!
Att röka cigaretter är farligt för: dig själv, andra i din omgivning och miljön. Det förstör dina lungor, tänder och andra saker inuti kroppen om du röker. Att köpa cigaretter några gånger i veckan blir dyrt också. Det kostar ca 10 400 kr på ett år. De pengarna kan man ha till annat istället. Om man röker en gång blir man dessutom beroende och vill bara röka ännu mer. Rökning leder dig bara närmare döden. Om man har barn ska man absolut inte röka för de kan ta cigaretterna och bita i dem eller så smygröker de.
Jag tycker att cigaretter borde förbjudas, alltså sluta att säljas. Eller så tycker jag att priset borde höjas. Istället kan man äta en morot eller gurka som man kan hålla som en cigarett. Det är nyttigare, godare och skadar inte miljön.
//Barn till två rökare/(Sofie)

Barn under 15 år använder inte hjälm!
Många barn under 15 år använder inte cykelhjälm. Om barn inte har cykelhjälm och trillar med cykeln kan de slå i huvudet, få hjärnskakning eller andra farliga saker som man till och med kan dö av. Skulle det inte vara bra om alla barn under 15 år hade hjälm när de cyklade så vi skulle slippa alla som förlorar sina barn? Egentligen borde föräldrarna se till att deras barn tar på sig hjälmen. I dag finns det fina, sportiga och ändå bra hjälmar. De finns att köpa i sportaffärer och i cykelaffärer. Om barn över 15 år och vuxna också hade cykelhjälm tror jag att barn under 15 år också skulle använda sin cykelhjälm. Så alla vuxna, köp en cykelhjälm så cyklar du säkert och dina barn kommer göra likadant. Det är precis som att alla måste ha bilbälte.
”En som använder cykelhjälm” (Elin)

Förbjud läxor!
Jag tycker att läxor ska förbjudas! Istället för att göra läxor varje eftermiddag och ibland på helgerna vill jag vara med kompisar och spela på datorn. Allt skolarbete tycker jag ska göras i skolan. Alla lärare ger oss för mycket läxor. Jag tycker att man ska ha en timmes lektion till där man kan göra läxorna. En lärare ska hjälpa oss med läxorna. Jag tycker att alla elever ska skriva skyltar och protestera för att man ska slippa göra läxor hemma! Om ni lärare inte ger oss en timmes lektion för att göra läxor kommer vi protestera hela tiden! Förbjud alla läxor i skolan så vi får göra andra saker på vår fritid!!!
(Läxhataren) (Johannes)

För lite mat i skolan!
Vi barn i skolan får för lite mat och grönsaker. Som t.ex. när vi har köttbullar. Då får vi bara sju stycken och potatis. Det blir inte jag mätt på. Igår hade vi köttfärspirog och då fick vi en och en halv men det var mest bröd, knappt någon köttfärs. Detta ska vi stå oss på hela dagen. Vi får aldrig några grönsaker. Vi får alltid skrapa i skålarna för att få grönsaker. Barn som ska lära sig nya saker behöver mat för att de ska kunna lyssna. Annars blir det trötta snabbt. Skolmaten borde vara lagad från grunden och inte halvfabrikat, alltså inte lagad i fabrik utan i köket på skolorna. Då är det mer näring i maten och barnen får mer energi. Se till att det finns mycket grönsaker att det alltid är fullt i skålarna, så att vi är pigga hela dagen!

”Hungrig elev” (Konstantina)

Stoppa mobbning!
Jag tycker att det är för mycket mobbning i Sverige. Man ska sluta mobba folk i hela världen för att personen som blir mobbad känner sig ledsen och vågar inte gå ut ur huset eller lägenheten eller vad den personen bor i. Jag anser att man måste stoppa det här. Man kan stoppa detta genom att vara snälla och hjälpa andra hellre än att retas och slåss. ALLA ÄR LIKA MYCKET VÄRDA! ”Mobbningshatare” (Jakob)


Kommentar från Kurre:

Det var härliga tag! Det är bra att ni inte bara har åsikter utan också förslag på hur man ska komma till rätta med dem.
Har ni provat att skicka insändarna till tidningen?

/Kurre

Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: