Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb


åk 6 Turkos

Från Arentorps skola
Antal elever: 29

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Gräv där du står

Den här perioden vill Kurre att ni hänger med ordentligt i nyhetsflödet. Samla på nyheter som ni tycker berör. Presentera nyheterna för varandra i klassen och diskutera varför och på vilket sätt de känns viktiga. Berätta för Kurre vad ni har diskuterat och visa exempel på de viktigaste nyheterna.
Temaperioden avslutas 6 mars.
» Förslag på hur ni kan jobba | Hämta lärarhandledning (pdf)

Klassens bidrag

Hej svejs Kurre!

Nu närmar vi oss vår sista final i Presstationen, vi börjar nämligen sjuan till hösten. Vi har lärt oss mycket på dina uppgifter och vi kommer alldeles särskilt komma ihåg våra KURRE KALAS! :)

Som avslutning har vi nu arbetat med sammanfattningar och källkritik. Vi började med att diskutera vad det är och hur man ska göra. Sedan valde vi varsin artikel från en papperstidning och började skriva. Det är inte helt lätt att sammanfatta en text, men de flesta blev nöjda till slut. Flera skrev också bra frågor till sin sammanfattning.

Ha det nu så bra Kurre och ät inte för många nötter!

Hälsningar Turkos i Arentorp

 

 

Kommentar från Kurre:

Hej och tack för att ni velat vara med på min Presstationen. Som ni säkert förstår så kommer jag inte att glömma er och era fantastiska arbeten genom åren. Jag vet också att ni har fått bästa stöd av Malin som sporrat er till fina arbeten. Det sista som jag just läst är lite av "pricken över i:et". En uppgift som visar att ni är unga medvetna tidningsläsare som vet vad källkritisk läsning är. Tusen tack för det! Lycka till på högstadiet men först och främst i finalen. Hälsningar Kurre


Uppladdat material:

Här kommer några bilder från vårt arbete och några sammanfattningar.

Fotboll suddar ut gränserna

En fotbollsturnering som hålls på De la Gardie gymnasiet i Lidköping för hjärtats skull gör det möjligt för personer från bland annat Somalia och Afghanistan och en del arabiska länder att mötas. Det tycker Morteza Husseni är viktigt som spelar för första gången i år.

Killar mellan 15-19 träffas och delades i år in i 12 lag och spelar mot varandra. Ibland kan det bli hårt men för det mesta är det lugnt och kul.

Journalisten som i detta fall var Mats Bergsten hade varit där och kollat när spelet var igång och även intervjuat bland annat en spelare, ordförande i den afghanska föreningen och Inge Sjöstedt som jobbar på Astra, ett flyktingboende i Lundsbrunn. Han tycker det är det bästa i Sverige med denna turnering.

Meningen är att knyta nya kontakter, säger Yasin Jafari ordförande i afghanska föreningen.

Jag tycker om detta mycket och tycker det är en härlig grej att läsa och höra om.

 

Från vilka länder kommer spelarna ifrån?

Hur många lag spelade?

Vad är Astra?

Vad tycker du om att man anordnar för flyktingar?

 

Vera Engblad

 

 

Kanske kan vara bra för de yngre

I artikeln diskuteras framtida åldersgränser inom sociala medier och även vad ungdomarna själva har för åsikter om detta.

-Jag tycker inte det är så bra, när man är van vid att använda sociala medier så blir det konstigt om man helt plötsligt inte får göra det, säger Cassandra Molin.

En åldersgräns kan vara bra för de yngre eftersom att sociala medier kan sända ut bilder om hur man ska vara och om hur man ska se ut.

-Barn ska få vara barn och slippa den pressen från sociala medier, säger Keziah Rangvid.

Jag tycker att en åldersgräns kan vara passande men att den i sådana fall ska hållas rätt så låg. 12 eller 13 år borde räcka enligt mig om man är medveten om vad som är okej och vad som inte är okej inom sociala medier. Att mobbning är vanligt på internet är tyvärr väldigt vanligt och jag tror att det kan bero på att det är mycket enklare att skriva elaka saker än att säga de i verkligheten.

77 procent av de som bor i Sverige använder sociala medier och 42 procent ur samma grupp använder Facebook dagligen. 69 procent av befolkningen mellan 12 och 15 år använder Instagram dagligen och under 2015 ökade användningen av Instagram med 40 procent.

Källa: Internetstiftelsen i Sverige.

Tycker du att det ska vara en åldersgräns för sociala medier? Förklara!

Jenna N

Hovrätten fastställer livsdomen.

 

 

 

Hovrätten fastställer livsdomen mot 35 åriga Nerijus Bilevicius. Nu är det klart att Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm 17. Lisa skulle lämna sitt jobb på Blomberg, då mördades hon av Nerijus Bilevicius. Nu är det även klart att Lisa inte var utvald som offer, hon lämnade arbetsplatsen sist så hon blev slumpmässigt vald.

 

 

 

Jag påverkas av denna artikel, då jag tycker att det är väldigt sorgligt att detta hände.

 

Jag tycker att hovrätten har löst detta bra, det var passande domar till vad han har gjort.

 

Källor, Linda Hallstedt, Martin Andersson, Jönköpings domstol

 

Elwira

Många gled in på discot i arena

 

Det var ett disco i Sparbanken Lidköping arena nu på sportlovet! Det var både stora som små där. Tanken med det var att det skulle finnas något för alla åldrar säger Lisa Gustavsson från Kulturbruket till NLT. Så vad skulle passa bättre! Levi Kristianssons och Alve Henningssons är i början på deras hockeykarriär. Dom sa att det var kul att träna med HCL men nu kör dom lite extra hårt på lovet! Mats Bergsten har intervjuat både stora som små på isen och som det verkar när han har intervjuat några stycken så verkar det som alla har en trevlig och rolig kväll!

 

Stina

Lättnad i Blomberg efter domen.

 

Ett japanskt körsbärsträd har planterats till minne av Lisa Holm utanför kaféet där Lisa jobbade. Det var en befrielse när domen kom, säger kaféägaren Lena. Du kan gå dit och hedra Lisa och lämna blommor vid trädet. Nu ska återskapandet av den positiva atmosfär som tidigare vilade över platsen. Det är många som undrar hur personalen har hanterat det som hänt och de har försökt prata om hur de känner varje dag. Och de berättar att de valde just det här trädet för att det blommar i juni tiden då Lisa försvann.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                   Av: Ida Gustafsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: