Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Hallands Nyheter

Nätet, år 4-5

Från Fageredsskolan
Antal elever: 11

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Miniparlament

Matsvinn

Slänger du och din familj mycket mat?


» Extern inspiration till det här uppdraget

Klassens bidrag

 Min familj slänger inte jätte mycket vi har tre som ska ha mat lådor några dagar i veckan men vi slänger lite. Om vi har en mjölk som har ståt i kylskåpet och det står att den har gått ut i datum slänger vi den oftast men om den är okej dricker vi den men vi slänger mer ifrån kylen än ifrån matbordet. För att vi ska slänga mindre tycker jag att man bestämmer vad man ska laga i veckan innan man handlar och inte köper onödig mat man kan tänka 

behöver jag detta?

kommer jag använda detta ?

och utifrån det kan man slänga mindre. /Elin

Jag tycker att min familj slänger ganska lite men i bland kan vi slänga ganska mycket. Ibland när vi har nått gammalt bröd som är dåligt så kan vi ge det till mina hönor.Men om vi inte orkar mer så ger vi det till hunden. Man kan ta med sig mat till jobbet eller sälja maten då får man både pengar och gör en bra sak för värden. /Casper

Jag slänger inte så mycket mat för att ifall jag inte orkar mer mat läger jag det i en skål så pappa eller mamma tar med de till jobbet. /Amelia

Jag tycker inte att min familj slänger så mycket mat. För min pappa brukar äta upp våra räster men oftast äter vi upp för vi gillar verkligen mat. Sånt som är förgammalt brukar vi ge till hönorna och då får vi ägg också. 

För att minska att slänga så mycket mat så tycker jag att det är bra att min pappa tar med sig maten till jobbet. Man kan  också tänka på att ta lite mindre mat och istället gå  många gånger. När man handlar kan man också kolla lite på datum och planera att det kommer ta slut inan datumet går gått ut. 

             Alfred Richardsson

Vi slänger inte mycket mat det är oftast Theo som slänger för han vill inte äta. Man kan tänka på att på att inte ta för mycket på talriken och det finns människor som inte har någon mat så man kan skänka mat jag mamma och pappa äter alltid upp maten. Man kan tänka på hur mycket pengar man slösar och när man är i affären att inte köpa något man inte behöver och inte köpa för mycket matför det blir antagligen att man slänger det. Jonatan

Jag tycker inte att våran familj slänger så mycket men det blir väl någon gång i bland att   man kanske får någon grönsak över som inte går att bevara i kylskåpet.Vi försöker att tänka när vi tar mat eller gör mat att vi inte ska göra för mycket mat så att det blir en massa över. 

 Att jag ska tänka på om jag orkar mer eller hur hungrig jag är innan jag tar massa mat. Jag tror det vi alla borde tänka på är hur mycket orkar jag så att man inte orkar mer och inte äter upp.  

Alma Bengtsson

Ja. Jag tycker vi slänger mycket mat. Jag tar mindre mat så att vi äter upp och då kan jag lika väll ta en gång till. Man kan planera bättre när man ska handla.    

Tova stark

Jag tycker inte att vi slänger jätte mycket men det klart att vi slänger en del.Men ofta om det blir mat över fryser vi in det så man kan äta det en annan gång. 

Kanske att  jag ska äta upp när jag har mat kvar på talriken. Och att inte köpa mat som man inte kommer att använda för då står den bara och blir dålig.   Ida Bengtsson

 

 Slänger du och din familj mycket mat?

-Vi slänger mest mat när den blir gammal så den inte går att äta och maten som blir över brukar vi spara och äta senare.

 Hur kan du bidra med att slänga mindre mat?

-Man kan spara maten och äta den sen. När man är i butiken kan man tänka på hur mycket man köper.

 Leon Johansson

   Ja, jag tycker vi slänger ganska mycket och jag vill även att vi ska minska med det. Själv skulle vilja att min familj köpte hem mindre mat för ingen äter ju upp allt som köps. Det är också väldigt bra att lägga upp hur man ska handla så det blir mer planerat.

 Anton Silverby :D

Min familj slänger lite mat ibland. För att det har blivit dåligt och vi kan inte spara på allt. För det håller inte. Ta inte för mycket på talriken, handla inte för mycket så vi inte äter upp, spara mat till någon annan dag, kolla inte bara på datumen utan lukta och spara.

Maja Bengtsson.

 

 

Statistik

Starkt ja Tjejer: 1, Killar: 0 9 %
Svagt ja Tjejer: 1, Killar: 1 18 %
Svagt nej Tjejer: 4, Killar: 3 64 %
Starkt nej Tjejer: 0, Killar: 1 9 %

Kommentar från Kurre:

Härligt att få så många kommentarer och fina tips. Tack allihopa!

/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: