Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Bohusläningen

4B

Från Unnerödsskolan
Antal elever: 17

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Håll koll!

Den här perioden vill Kurre att ni hänger med ordentligt i nyhetsflödet. Samla på nyheter som ni tycker berör. Presentera nyheterna för varandra i klassen och diskutera varför och på vilket sätt de känns viktiga. Berätta för Kurre vad ni har diskuterat och visa exempel på de viktigaste nyheterna.

Temaperioden avslutas 25 oktober.

» Förslag på hur ni kan jobba

Klassens bidrag

Vi valde att arbeta med "Gott och Ont". Alla jobbade i par med att hitta exempel på goda och onda handlingar.

Det var lätt att hitta olika artiklar tycker alla i klassen, men ibland var det svårt att veta vilket som var vilket.

En del nyheter var både och, så vi fick lägga till en kategori som var både och. Där hamnade t.ex. älgjakten. Många tyckte synd om älgarna, men en del kunde också se bra saker med att det inte blir för många älgar. Mitt bland hemska saker, som t.ex. en handgranat på en lekplats, fanns också människor som hjälpte till så att allt blev bra igen, som poliser och ambulanspersonal.

Vi diskuterade också en nyhet där en pappa som var med sina små barn på ett badhus gått in och bastat. Det var ju kanske inte hans mening att göra något elakt, men här röstade vi var vi skulle placera artikeln och eleverna tyckte inte att det fanns några ursäkter. Den hamnade i kategorin "ont", bland krig, knivmord och annat hemskt.Rasisterna i Finland i sina Ku Klux Klan-kostymer väckte många frågor och var något många tyckte var hemskt.

Bland goda saker hittade vi nyheter om nya bilar som är bättre för miljön, insamlingar till fattiga människor och att alla elever i Uddevalla ska få datorer. (Men det har vi redan haft sen i tvåan, för vi var testklass!)

Eleverna säger att de tyckte att det var roligt och intressant men lite svåra ord och lite svårt att veta var man ska klippa!

Kommentar från Kurre:

Ja, det finns många svåra ord i tidningen. Men visst är det väl ändå ganska lätt att förstå vad nyheterna handlar om i helhet. Eller?

Intressant att ni har upptäckt att det ofta finns "två sidor av samma mynt". Vilket betyder att man kan se på en sak på olika sätt. Mitt i det onda kan det finnas något gott.
Stor respekt till er som har tagit er an så många svåra men viktiga nyheter.

/Kurre


Uppladdat material:

På den här skärmen satte vi upp artiklarna. Sen diskuterade vi dem och en del fick vi rösta om, man kan tycka olika om vad som är ont eller gott.Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: