Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Norra Halland, Kungsbacka

5B

Från Hedeskolan, Kungsbacka
Antal elever: 20

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Finaluppdrag 3

Kurres tidningsskulptur

Som avslutning på årets omgång av Presstationen vill Kurre att ni ska göra en fantasifull skulptur av överblivna dagstidningar. Ni ska bygga en modell av något som finns i er hembygd. Välj själva vad ni vill visa Kurre. Det kan vara alltifrån en sevärdhet till en sak.
Hämta uppgiften som pdf

Klassens bidrag

Kommentar från Kurre:

Klart att ni skulle välja majblomman som är ett bra kännetecken för Kungsbacka. Här fick jag en massa bra fakta om både majblomman och om Beda Hallberg. /Kurre

Uppladdat material:

5B:s projekt - Den stora Majblomman

Vi här på Hedskolan, klass 5B har gjort en majblomma. Vi har gjort en pin. Den är gul i mitten och bladen är ljusgröna och rosa. Materialet vi har använt oss av är tidningspapper, tapetklister och färg. För att den ska kunna stå har vi gjort en ställning av pinnar.

Vi ville göra en majblomma för att den säljs för att bra syfte och för att majblommans skapare Beda Hallberg kommer ifrån ett område inom Kungsbacka kommun.

Fakta om majblomman

Majblomman började säljas 1907. Pengarna går till barn i Sverige som behöver hjälp. De första majblommorna kostade 10 öre styck. Då sålde man 139 000 majblommor. Det blir 1390 000 öre.

De första som sålde majblommor var elever från skolor, precis som nu och scouter.

Majblomman säljs också i andra länder. Idag säljs den i Norge, Finland, Estland och Sverige.

Majblommans grundare

Hon heter Beda Hallberg och hon blev hyllad i Göteborg för majblommans stora framgångar. Hon hade stors inflytande i Göteborg att hon blev den första kvinnan som blev nominerad i stadsfullmäktigevalet 1912. Då hade inte kvinnor fått rösträtt än.


Källförteckning

www.majblomman.se

www.so-rummet.se



Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: