Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb


5

Från Parkskolan, Vara
Tävlingsnamn: Parkskolan 5A
Antal elever: 28

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Håll koll!

Kurre vill att du håller koll på samhället. För att kunna leva ett gott och rättvist liv tillsammans med medmänniskor runt om i världen är det mycket du behöver veta och förstå. Hur får du reda på saker och ting? Hur vet du att det är sant?

Temaperioden avslutas 27 april.
» Förslag på hur ni kan jobba

Klassens bidrag

 

Jag blev frisk av kärlek

Hon heter Cecilia Johansson. Hon är född av en kvinna som var i alkoholmissbruk. Därför var hon sjuk när hon föddes. Hon fick flytta till en fosterfamilj. Där fick hon så mycket kärlek att hon kände sig frisk.

Cecilia har diagnosen FAS.

FAS är en förkortning på fetalt alkoholsyndrom. Det betyder att modern konsumerar alkoholdrycker under gravidetiten. FAS kan ge både fysiska och psykiska skador. Man kan få ovanliga ansiktsformer, korta ögonspringor, låg överläpp. Man får problem med närminnet och man har svårigheter med sociala samspel.

På Cecilias fritid så brukar hon vara i stallet, hon gillar att vara med kompisar, dansa, sjunga. Allra mest så gillar hon att vara i stallet med hästarna.

Cecilia säger att om man har FAS eller något annat missbruk i familjen så ska man inte ge upp hoppet om att få ett bra liv. Man kan få det även om man har sina bekymmer. Hennes fosterföräldrar har betytt jättemycket för henne.

Ludvig och Alva

 

Skickade tillbaka motion om ny drogsamordnare

Kommunen har tidigare haft en drogsamordnare. När man inte längre fick bidrag från länsstyrelsen för tjänsten, avslutades den under förra mandatperioderna i slutet av 2007. 2010 tog kommunen ett initiativ för att åter få en drogsamordnare. Tanken var att Vara skulle stå för 50% av finansieringen, resten skulle Essunga och Grästorp stå för, men man fick inte det gensvar från grannkommunen som man hoppats på . Motionen om att utreda förutsättningarna för en drogsamordnar tjänst nådde fullmäktige strax efter de drogincidenter bland elever på Alleskolan som NLT rapporterat om, vilket  i högsta grad bidrag till att debatten blev engagerad.

 

KOMMENTAR

Vi tycker det ska finnas en drogsamordnare i Vara, för det är allt fler elever som nyttjar droger. För om man tar droger så försämras kroppen och det är beroendeframkallande. Till slut dör man kanske av en överdos. Det är inte bra att ungdomar använder droger.

Manfred och Joakim

 

Skolelever tar strid för den lokala vårdcentralen i Kvänum

Kvänum ska stänga sin vårdcentral! När eleverna i Kvänums skola fick reda på detta, samlade de ihop namnunderskrifter och gjorde skyltar. De gick till vårdcentralen och höll upp skyltarna och namnlistorna. Då blev personalen väldigt imponerade och tyckte att de gjorde ett bra jobb.

Vårdcentralen ska stänga för att det är svårt att få läkare att jobba på små vårdcentraler.  Vårdcentralen i Kvänum är en viktig koppling till skolsköterskan. Eleverna tycker att det är bra att ha en vårdcentral nära om det händer något. Vi tycker att det är bra att ha en vårdcentral nära om någon skadar sig eller blir sjuk. Det är bra att ha en vårdcentral nära så att man slipper åka långt för att få hjälp och bli frisk.

”Det är inte bara för oss den är viktig utan för alla. Vi har till exempel många industrier här och olyckor kan inträffa”, säger eleverna i Kvänum.

Tim och Olof       

 

 

Vedumsfamiljen

Familjen
Hoti fick inte stanna kvar i Sverige. När de kom till Kosovo fick de bo hos sin farfar. Efter ca sex månader i Kosovo fick pappan jobb i Sverige och de fick tillstånd att åka tillbkatill Sverige. Det hann nästan bli lördag innan bussen hämtade upp familjen på flygplatsen i Göteborg. Dagen efter ko, mannen, frun Tahire och barnen Jehona, Shqipinje, Belona och Albert till Vedums torg som var fyllt av människor, som denna gång väntade med glädje till skillnad mot känslor som dominerade vid de tidigare sammankomsterna. På fredagskvällen gjorde man tummen upp! Frida Inedal och Elin Wedén höll ett tal för Vedumsfamiljen. Kören sjöng ``Man blir glad när man ser er”. Nästan alla i Vedum välkomnade med kramar. Deras granne Anna-Lisa välkomnade med godis och presenter. Besim Hoti säger att Vedum är det bästa samhället i Sverige. Barnen är glada över att vara hemma igen och nu står det inte några tomma bänkar i klassrummet längre. Familjen kommer möta den svenska vardagen och speciellt är det för pappa Besim som har ett jobb att gå till på dagarna.

 

 

Fakta om Kosovo

Kosovo heter Kosova på albanska. Kosovo ligger på balkanhalvön i sydöstra Europa och gränsar i nordost till Serbien, i söder till Makedonien och i sydväst till Albanien och i nordväst till Montenegro. Landet som är lika stort som Skåne, saknar egen havskust. Kosovo är mest omringad av bergskedjor.

Klimat

Klimatet i Kosovo är varma, torra somrar och oftast kalla vintrar, ofta med mycket snö. Det regnar mycket under oktober till december.

Befolkning och språk

Albanerna är de största folkgrupperna i dagens Kosovo, med serberna som största minioritet. Dessutom finns det bland annat mindre grupper bosnier och geranier, romer och turkar. Antalet invånare är drygt 1,7 miljoner.

Språk

Kosovoalbanerna talar den nordliga, vanligaste varianten av albanska. Både albanska och serbiska är vanliga språk i Kosovo.

Utbildning

Skolgång är obligatorisk för barn i åldrarna 6 till 15 år. Grundskolan är kostnadsfri. Drygt hälften av de elever som fullgör grundskolan går vidare till gymnasienivå. 

Elsa och Ida E

 

 

 

 

Kommentar från Kurre:

Hej och tack för era artiklar! Det är kvalité på ert arbete! Jag läste med stort intresse de tre ni som ni lagt in i ekorrboet. Bra jobbat! Hälsningar Kurre


Uppladdat material:

Vi har läst och valt ut olika personer som vi tycker är intressanta att läsa om. Det de vill förmedla har vi skrivit i pratbubblorna.Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: