Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb


Pegasus 6

Från Käpplundaskolan
Antal elever: 22

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Sidouppdrag 2

Vad innehåller maten?

Kurre vill att klassen ska välja ett livsmedel, till exempel bröd, och göra en granskning. Välj en förpackad vara och undersök den tillsammans med någon där hemma.


» Extern inspiration till det här uppdraget

Klassens bidrag

Vad innehåller maten?
Vi har gjort en sammanställning av ingredienser från elevernas undersökningar. Vi har delat upp bröden i rostbröd, grovt och ljust bröd.

rostbröd
                                              rostbröd (fiber)
vetemjöl, vatten,                                   mjöl, fullkornsrågmjöl
jäst, rapsolja, socker                             sirap, jäst, salt, fett

vallmofrön, (havs)salt,                          fullkornsvetemjöl,
surdeg på vete, förjäst vetemjöl,           vetekli, jästnäring,
vetegluten                                              vetemjöl

sirap, veg fett

protein 9 g                                             nyckelhålsmärkt

kolhydrater 48 g,
varav sockerarter 1,5g
fett 3,5 g

hållbarhet 6-8 dagar

 

mörkt bröd
t ex surdegsbröd från Pågen, Aktiv råg Fazer, Fruktkusar Fazer, Varsågod Skogaholm, Harmoni Fazer

vatten, klippt fullkornsråg, vetemjöl, fullkornsdurumvete, vetegluten, kornmalt, kallpressad rapsolja, jäst, rågmjöl, salt, förjäst vetemjöl, sirap, surdeg, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl), rågkärnor, rågfiber, veg fett, linfrö, ättika, surdegspulver av vete, veg emulgeringsmedel, valsad råg, dinkelflingor, skållat fullkornsmjöl, hirsfrö, solrosolja

hållbarhet 6-17 dagar

stödjer Friends, nyckelhålsmärkt

kolhydrater: 38 g

protein: 12 g, varav sockerarter 3,5g

fett 3 g, varav mättat fett 0,5 g

fiber 6,5 g

natriumklorid 0,45 g

 

Vitt bröd
ex Skogaholmslimpa, Vetetuben Fazer, Polarbröd, Hönökaka Pågen, scones,

ingredienser: vetemjöl, rågmjöl, vatten, sirap, jäst, rågskållning, veg fett, surdegspulver av vete, salt, vetegluten, socker, rapsolja, veg emulgeringsmedel, förjäst vetemjöl, siktat rågmjöl, ättika, bakpulver, fiber från sockerbetan, hjortronssalt, fruktsocker, askorbinsyra, enzym, havregryn, havssalt, vallmofrö,

 

Hembakta scones
grahamsmjöl, kesella/keso/filmjölk, vetemjöl, bakpulver och salt

kolhydrater 53 g, varav 11 g sockerarter
fett 4g, varav 0,5 g mättat fett

protein 8 g

290 kcal energi

0, 6 g natrium

2g kostfiber

 

Reflektioner: få ingredienser när man bakar själv, mycket mer socker i ljust bröd, en del bröd håller sig jättelänge

 

 

Kommentar från Kurre:

Hej! Jag slås också av det är så många ingredienser i köpebröd. Hoppas att ni får lära er att baka bröd i skolan. Det är nog inte så svårt och det blir nog billigare. Hälsningar Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: