Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb
Pegasus 6
Från Käpplundaskolan
Antal elever: 22
« Tillbaka till klassens sida på Presstationen
Sidouppdrag 2
Vad innehåller maten?
Kurre vill att klassen ska välja ett livsmedel, till exempel bröd, och göra en granskning. Välj en förpackad vara och undersök den tillsammans med någon där hemma.
» Extern inspiration till det här uppdraget
Klassens bidrag
Vad innehåller maten?
Vi har gjort en sammanställning av ingredienser från elevernas undersökningar. Vi har delat upp bröden i rostbröd, grovt och ljust bröd.
rostbröd rostbröd (fiber)
vetemjöl, vatten, mjöl, fullkornsrågmjöl
jäst, rapsolja, socker sirap, jäst, salt, fett
vallmofrön, (havs)salt, fullkornsvetemjöl,
surdeg på vete, förjäst vetemjöl, vetekli, jästnäring,
vetegluten vetemjöl
sirap, veg fett
protein 9 g nyckelhålsmärkt
kolhydrater 48 g,
varav sockerarter 1,5g
fett 3,5 g
hållbarhet 6-8 dagar
mörkt bröd
t ex surdegsbröd från Pågen, Aktiv råg Fazer, Fruktkusar Fazer, Varsågod Skogaholm, Harmoni Fazer
vatten, klippt fullkornsråg, vetemjöl, fullkornsdurumvete, vetegluten, kornmalt, kallpressad rapsolja, jäst, rågmjöl, salt, förjäst vetemjöl, sirap, surdeg, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl), rågkärnor, rågfiber, veg fett, linfrö, ättika, surdegspulver av vete, veg emulgeringsmedel, valsad råg, dinkelflingor, skållat fullkornsmjöl, hirsfrö, solrosolja
hållbarhet 6-17 dagar
stödjer Friends, nyckelhålsmärkt
kolhydrater: 38 g
protein: 12 g, varav sockerarter 3,5g
fett 3 g, varav mättat fett 0,5 g
fiber 6,5 g
natriumklorid 0,45 g
Vitt bröd
ex Skogaholmslimpa, Vetetuben Fazer, Polarbröd, Hönökaka Pågen, scones,
ingredienser: vetemjöl, rågmjöl, vatten, sirap, jäst, rågskållning, veg fett, surdegspulver av vete, salt, vetegluten, socker, rapsolja, veg emulgeringsmedel, förjäst vetemjöl, siktat rågmjöl, ättika, bakpulver, fiber från sockerbetan, hjortronssalt, fruktsocker, askorbinsyra, enzym, havregryn, havssalt, vallmofrö,
Hembakta scones
grahamsmjöl, kesella/keso/filmjölk, vetemjöl, bakpulver och salt
kolhydrater 53 g, varav 11 g sockerarter
fett 4g, varav 0,5 g mättat fett
protein 8 g
290 kcal energi
0, 6 g natrium
2g kostfiber
Reflektioner: få ingredienser när man bakar själv, mycket mer socker i ljust bröd, en del bröd håller sig jättelänge
Kommentar från Kurre:
Hej! Jag slås också av det är så många ingredienser i köpebröd. Hoppas att ni får lära er att baka bröd i skolan. Det är nog inte så svårt och det blir nog billigare. Hälsningar Kurre
Kommentarer
Om oss
Arrangerades i samarbete med: Arvika Nyheter, Bohusläningen, Filipstads Tidning, Fryksdals-Bygden, Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Helsingborgs Dagblad, Hjo Tidning, Karlskoga Tidning, Karlstads-Tidningen, Katrineholms-Kuriren, Mariestads-Tidningen, Norra Halland, Nya Lidköpings-Tidningen, Nya Kristinehamns-Posten, Nya Wermlands-Tidningen, Skaraborgs Allehanda, Skaraborgsbygden, Sydsvenskan, Säffle Tidning, Värmlands Folkblad och TTELA.