5f
Från Vikstaskolan
Antal elever: 25
« Tillbaka till klassens sida på Presstationen
Individuellt uppdrag
Gott och blandat - Kurres receptbok
Fredagsmys, lördagsgodis, kalasmat och smarriga efterrätter. Varför måste allt som är gott vara onyttigt? Eller är det inte alltid så?
Kurre vill ha dina recept med bra alternativ på sådant man kan äta och dricka på kalas och fester eller när man bara vill ha det lite mysigt.
Klassens bidrag
KURRES RECEPTBOK
* Citronpäron: citron saft och päron.
* Kålrotsspecial: kålrot i stavar, havssalt och fin kallpressad rapsolja.
* Tonfiskröra: majonnäs, peppar, salt, dill, rödlök, äpple/majs och lite citronsaft. Till: ris,bakpotatis eller klyftpotatis.
* Sommardryck: Vatten, is och smultron.
* Fruktbomb: Dela ett äpple i två halvor och gröp ur kärnhuset. Fyll halvorna med med skuren frukt av t.ex äpple, banan, apelsin eller mango så att det blir råge av frukt på halvorna.
Minna. F
Dip
3 dl gräddfil
En valfri påse med dip.
Sen blandar man ihop det med en gaffel.
Sen ställer man den i kylskåpet i c:a 10 minuter.
Under tiden skär man t.ex. gurka eller morot i stavar, som man kan doppa i dipsåsen.
av Lovisa
Chokladfondue |
Till en fonduegryta:
75 g mörk blockchoklad
3 msk créme fraiche
Olika frukter
Frukterna varieras utefter årstid och smak.
Tillagning:
1. Skiva ananas, bananer, äpplen, päron och kiwi. Klyfta apelsiner/mandariner. Jordgubbar och vindruvor doppas enklast hela.
2. Lägg upp frukterna vackert på ett fat.
3. Fondue: Bryt chokladen i bitar och lägg i fonduegrytan (smältningen tar ca 20 minuter). Vid behov av snabbare smältning går det bra att använda en tjockbottnad kastrull. Häll i créme fraiche och låt chokladen smälta.
4. Sedan är det bara att börja doppa! Påfyllnad sker allteftersom.
En väldigt god och ganska nyttig fredagsmys rätt. Ett bra sätt att umgås.
av Ellen
Smoothie
(för en portion)
2 dl yoghurt eller fil
1 dl frukt eller bär
(mango, jordgubbar)
Sen mixar man ihop det med en mixer tills det är slätt. Sen häller man upp i glas och om man vill kan man ha lite flingor på toppen.
AV: Moa Strandberg
Fredags mys av Carl Lundgren
Smoothie-hallon, jordgubbar eller blåbär
Till ett glas:
1 dl jordgubbar, hallon eller blåbär
½ banan i skivor
2 dl vaniljyoghurt
- Mixa alla ingredienser till en slät och krämig dryck.
- Häll upp i glas och servera.
Grönsakstavar med dipp.
Till en portion:
½ gurka samt en morot
Turkisk yoghurt
Sweet chilisås
- Skala moroten och gurkan.
- Skär moroten och gurkan i stavar.
- Blanda ner 2 dl turkisk yoghurt och ca 0,5 dl sweet chilisås. Blanda ihop så du får en slät dipp.
- Dags att servera.
Fruktsallad.
Till en portion:
Välj frukt efter tillgång ex banan, äpple och kiwi
- Skala frukten.
- Skiva frukten i önskad storlek.
- Blanda ihop frukten i en skål och servera.
TILL KURRES RECEPTBOK
1. Morot och dip



Kommentarer


Om oss
Arrangerades i samarbete med: Arvika Nyheter, Bohusläningen, Filipstads Tidning, Fryksdals-Bygden, Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Helsingborgs Dagblad, Hjo Tidning, Karlskoga Tidning, Karlstads-Tidningen, Katrineholms-Kuriren, Mariestads-Tidningen, Norra Halland, Nya Lidköpings-Tidningen, Nya Kristinehamns-Posten, Nya Wermlands-Tidningen, Skaraborgs Allehanda, Skaraborgsbygden, Sydsvenskan, Säffle Tidning, Värmlands Folkblad och TTELA.