Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb


5

Från Parkskolan, Vara
Tävlingsnamn: Parkskolan 5A
Antal elever: 28

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Sidouppdrag 2

Vad innehåller maten?

Kurre vill att klassen ska välja ett livsmedel, till exempel bröd, och göra en granskning. Välj en förpackad vara och undersök den tillsammans med någon där hemma.


» Extern inspiration till det här uppdraget

Klassens bidrag

Vad innehåller maten?

Vi har valt att granska bröd. Vi gjorde en undersökning och valde en sort vi äter hemma, tittade efter vad de innehöll, vem som producerat dem, om den såg lockande eller ej att köpa och om vi tyckte den var god. Detta hade vi i hemläxa.

När vi granskade resultatet var det 14 olika slags bröd som vi hade undersökt. Flest hade ätit Lingongrova från Pågen. Andra brödsorter var Polarbröd vetekaka, Energi, Gott&Gäddat, Joggarlimpa, Hönökaka, Fruktkusar m.m

De flesta av bröden innehöll socker och var mestadels bakade av vetemjöl. En del var sötade med både socker sirap och sylt eller äppelmos. De flesta brödsorter hade en lite del av tex. olika frön, surdeg, rågmjöl.

En del av brödsorterna var mörka. Då tror man att de är nyttigare än de som var ljusa. När vi jämförde såg vi att de mörka innehöll mer socker. Vi har upptäckt att det spelar ingen roll vilken brödsort man väljer, då man jämför innehållsförteckningar mellan mörkt och ljust bröd och finner att de innehåller relativt lika ingredienser.

Kommentar från Kurre:

Hej och tack för denna undersökning. Det var mycket som var nytt för mig bland annat det där om ljust och mörkt bröd. Undrar om det finns hem som bakar sitt eget bröd för att få det som man vill ha det? Hälsningar Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: