Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Göteborgs-Posten

2 B

Från Hästhagenskolan
Antal elever: 17

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Sidouppdrag 2

Kurres geografibok

Sätt din hembygd på kartan i Kurres geografibok. Skriv om intressanta platser och människor eller annat som du tycker är roligt att berätta om.

Klassens bidrag

Skallsjögården är en hembygdsgård i Floda. Hästhagenskolan odlar lin på Skallsjögården sen 23 år tillbaka. I år var det vår klass tur att odla. När vi skördade linet visade Jonathans farfar och två andra män de olika husen på gården. Bostadshuset var byggt 1820 och det hade två rum och kök. Där fanns en vind och en lucka till ett källarutrymme där man kunde ställa ner mat.De sista som bodde i huset var en bror, en syster och en dräng.

I ladan finns gamla saker som till exempel träskor, kälke, hästvagn, näverlur, gamla redskap och en bränd och urholkad gammal ekstock som var en båt som kanske nästan är tusen år gammal.

På gården finns också ett gammalt torp som heter Trädet och är från 1750-talet. Det är ditflyttat stock för stock efter att man rivit ner det på ett annat ställe, och sen har man byggt upp det igen. Torpet har ett enda litet rum med en öppen spis och där kunde det bo en familj på åtta personer. Sen fanns det också ett utrymme för djuren.

Vi har bråkat, skäktat och häcklat linet. Till våren ska vi spinna linet på sländor och sedan ska vi väva små dukar.

 

Kommentar från Kurre:

Så roligt det var att få reda på lite hur ni har det i er hembygd. Vad gjorde ni med linet när ni hade skördat det?
Tack för alla fina bilder, det kändes som om jag själv fick vara med på Skallsjögården och på Trädet.

/Kurre


Uppladdat material:

Nu är vi i Skallsjögården. Jack kjellberg visar bilder på syskonparet och deras dräng som var de sista som bodde på gården. Då var Jack en liten pojke och sprang ofta hit och var med och hjälpte till med olika saker.Här skördar vi lin på Skallsjögården.Här får vi se på gamla tvättredskap.Här är spisen i det gamla torpet. Där fick man laga sin mat och den värmde upp i rummet på vintern.Jonathans farfar Lars-Erik Karlsson har visat och berättat för oss om det gamla torpet Trädet. Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: