Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Göteborgs-Posten

2 B

Från Hästhagenskolan
Antal elever: 17

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

På kartan

Jorden är en ömtålig boll i rymden. Alla människor runt om i världen delar ansvaret för att jordbollen ska vara frisk och en bra plats att leva på. Därför måste vi lära oss mer om olika livsmiljöer och hjälpa till att sätta dem på kartan.

Temaperioden avslutas 22 december.
» Förslag på hur ni kan jobba

Klassens bidrag

Vi har följt nyhetsrapporteringen om supertyfonen Haiyan som drog fram över Filippinerna. Vi tycker det är svårt att förstå att det kan bli så starka vindar på jorden, och vi har pratat mycket om att värmen kring ekvatorn ger upphov till de starka vindarna. Vi har också pratat om hur växthuseffekten påverkar till klimatförändringar och högre värme på hela jorden.Vi tycker det är bra att Sverige är bland de länderna som ger mycket pengar till Filippinerna.

Klimatilska i spåren av tyfonen. De fattiga länderna drabbas mest av klimatförändringarna. De rika länderna måste göra mer för att stoppa växthuseffekten.

I vår skolmatsal arbetar en kvinna som kommer från Filippinerna, och hon har berättat hur hennes släktingar haft det efter tyfonens härjningar.  Ida Juopperi och Tova Durfelt i vår klass har intervjuat Alma Vilhjalmsson som kommer från Filippinerna och vår lärare har pratat med Alma nästan varje dag.

Intervju med Alma Vilhjalmsson som jobbar i matsalen på Hästhagenskolan kommer från Filippinerna. Hon har släktingar som bor på öar som blev drabbade av tyfonen.

1. Vilka släktingar bor på Filippinerna?  Min bror och min mamma.

2. Var någon stans på Filippinerna bor de?  Min bror bor i Tacloban City.

3. Hur kändes det när du fick reda på att det var en tyfon i Filippinerna?    Kändes så där. De första dagarna kunde inte Alma få någon kontakt med dem. Då var det oroligt.

4. Blev dom drabbade av tyfonen? Ja det blev dom. Almas mamma fick flytta för hon kunde inte få sina mediciner där hon bodde. Almas bror fick lämna Tacloban för där gick det inte att bo kvar.

5. Längtar du till att få träffa dom? Ja.

 

 

 

 

Kommentar från Kurre:

Nu har ni gjort ett bra jobb igen. Ni är säkert experter på vindar och vet alla var Filippinerna finns på kartan. Men det var ju ganska svåra artiklar om tyfonen som ni hade valt. Fast fröken hjälpte säkert till att förklara de svåra orden.
Tänk att ni kunde göra en intervju med Alma som har en så stark anknytning till landet. Det var intressant att läsa den.

/Kurre


Uppladdat material:





Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: