Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Göteborgs-Posten

IUS Fritids Lönnen

Från Oxledsskolan
Antal elever: 38

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Hushållssopor

Sopsortering hemma


Fråga hemma!
A. - Är det lätt att sortera rätt? JA eller NEJ?
Berätta för Kurre hur fördelningen blev.

Om ni har några förslag för en enklare sophantering blir Kurre glad för era tips.

Klassens bidrag

Hej Kurre!

JA! Det är lätt att sortera rätt bara man kan knepen. De flesta tycker det är lätt att sortera rätt, några få tycker det är svårt.

Här kommer några tips:

Ett förslag på hur det kan bli lättare att sortera rätt är att sätta upp affischen (som vi fått från kommunen om hur man källsorterar) på insidan av en skåpsvägg, ex städskåpet. Om man är osäker på hur skräpet ska sorteras så kan man tjuvkika där!
Det är en rutin att källsortera svaret är ja. Vi har fyra påsar i en låda i hallen som vi stoppar i plast, papper, glas osv. Vi började med det för flera år sedan och det fungerar bra. Vi har även tre komposttunnor till två familjer och de fylls snabbt och blir fin jord till rabatterna.
Är det lätt att sortera rätt? Nej, men förvara Ja!
 
Själva sorterandet tycker vi inte är så svårt (idag sorterar vi glas, kartong, metall, papper) men att hitta platsen att ha ”soporna” på är svårt, därför som vi i dagsläget inte sorterar plast.
Förslag kanske skulle kunna vara snygga/praktiska utomhusförvaring (typ som ett sopkärl man har på utsidan) där man kan lagra upp lite innan man åker till återvinningen med det. Idag har vi väldigt små kärl för ovanstående vilket gör att det ibland står påsar med ex. kartong utanför vårt inomhuskärl.
 
Halva familjen tyckte det var lätt och en tyckte det var lite klurigt ibland.
Kanske lägger man fel ibland och tror att man gör rätt?
Hade varit intressant att få sin sopsortering “rättad” eller iallafall få reda på vanliga sorteringsfel.
 
Familjen tycker inte det är svårt att sortera rätt, och om man nu skulle bli osäker på något kan man oftast läsa informationen på förpackningen.
Däremot så var det först genom tidningen, för inte allt länge sedan (något år) som det gick att läsa att den lilla veken skulle plockas bort från värmeljushållarna för att aluminiumen skulle gå att återvinnas. Och det är dåligt att den viktiga infon inte har nått ut bättre till hushållen, med tanke på hur farlig aluminiumtillverkningen är ur miljösynpunkt!
Mvh Lönnens familjer

Kommentar från Kurre:

Nu har ni gjort ett bra jobb igen! Det var intressant att läsa vad familjerna tycker. Bra att ni fick fram att det egentligen är ganska enkelt att sortera, men att det är knepigare att få plats att förvara de olika kärlen. Kanske har ni någon idé på uppfinning som gör det lättare att förvara det man har sorterat.

/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: