Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb


3

Från Friskolan Metis
Antal elever: 15

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Handla klokt

Alla är beroende av pengar. Vi måste kunna köpa det vi verkligen behöver. Våra skattepengar försöker samhället använda på bästa sätt. Handlar vi och samhället klokt? Berätta för Kurre hur pengar påverkar våra liv.

Se förslag på arbetssätt | Hämta lärarhandledning

Temaperioden avslutas 1 mars.

Klassens bidrag

Vi valde att jobba med uppdraget genom att "Spana efter yrken" och det fanns det gott om i tidningen. Och vissa yrken visste vi inte ens om att de fanns. Så många sätt man kan tjäna pengar på... :-)

Vi har gjort små presentationskort till varje person. Vissa yrken var lätta att beskriva vad personen hade för arbetsuppgifter, medan andra var ganska svåra. Var gör en kulturchef egentligen? Och vad är kultur för det första?

Vi sorterade yrkena på det sättet som du föreslog Kurre:

Säljer saker, lagar saker, tillverkar saker, informerar, arbetar med människor, forskar och undersöker, övriga.

Det var intressant men också ibland svårt att sortera yrkena. Vissa passade på två kategorier medan andra inte passade in alls på rubrikerna (och fick bli "övriga"). En tjej som jobbade på ett bageri och café passade på både "Tillverkar saker" och "Säljer saker" medan en man som var lastbilschaufför fick sorteras på "Övriga".

Vi pratade om vi kunde sorterat på något annat sätt och det tyckte vi var svårt att komma på. De här sätten kom vi på:

Kroppsarbete eller kontorsarbete.

Jobbar mest ensam eller jobbar flera tillsammans.

Vi fick flest yrken på "Tillverkar saker". Som tvåa kom yrken där man "Arbetar med människor".

Vi undrade om det stämde med hur det ser ut i Sverige.

Vi läste på något som heter SCB (Statistiska Centralbyrån) och där kom  Undersköterskor och sjukvårdsbiträden på 1:a plats och vårdbiträden och personliga assistenter på 2:a plats. På 3:e plats kom Försäljare och handel. Vi har fått lära oss att flest människor i Sverige arbeta med människor och kom på många yrken som faktiskt gör det på olika sätt och med olika åldrar på människor.

Alla berättade var de trodde att en presentation om dem själva skulle hamna om skolbarn om 30 år skulle sortera dem och deras yrken. Vi kom fram till att "Undehållning" skulle vara en bra rubrik för de skolbarnen att ha då för många i klassen vill underhålla människor; som t ex artist eller fotbollsspelare.

Kommentar från Kurre:

Hej!
Vilket intressant arbete ni redovisar! Jag misstänkte att det fanns många yrken presenterade i en dagstidning, men säker var jag inte. Kul att ni hämtade mer information på SCB och att ni också sponade framåt till era kommande yrken. Så fina kort ni skickar med! Toppen! /Kurre


Uppladdat material:

Funderar....diskuterar....sorterar...







Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: