Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Skaraborg - NLT, SLA, MT, HT och Skb


2-3

Från Jungs friskola
Tävlingsnamn: Kurres stjärnor
Antal elever: 16
Hemsida: www.jungsfriskola.se

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Gräv där du står

Det vi läser om i tidningen i dag står kanske att läsa i framtidens historiebok. Men det vi gör nu gjorde också människor förr i tiden, fast på ett annat sätt. Läs tidningen och berätta för Kurre hur det var förr  och hur du tror att det blir i framtiden.

Se förslag på arbetssätt | Hämta lärarhandledning

Temaperioden avslutas 22 december.

Klassens bidrag

Hej Kurre!

Vi har knutit en massa historiska trådar! Vi fick i uppdrag av fröken att välja på att leta efter en person, ett föremål, arbet/yrke och en plats i våra tidningar. Vi delade upp oss i grupper efter att vi hade valt område. Vi blev först fyra grupper men sedan delade några på sig ännu en gång eftersom de inte kunde enas.

Det vi såg på bilder i tidningarna och sedan valde blev:

En person= tomten

Ett föremål=bröllposfoton

Ett arbete eller yrke=vägarbetare och polis

En plats blev två platser, sjukhus och apotek

 

En person, Tomten: Dåtidens tomte var en tomte som bodde på gårdar och ingen människa kunde se. Det var viktigt att man höll sig väl med tomten annars kanske han såg till att det gick illa för gården och dom som bodde där.

Nutidens tomte: Han är en person som klär ut sig. Barnen skriver önkselistor till honom men det är föräldrarna som köper julklapparna till barnen. Man lägger julklapparna under granen. Många tror att han åker på en släde och att det är renar som kör släden. Dagen innan julafton ställer en del ut tomtegröt på trappan 

Framtidens tomte: Vi tror att tomten då kommer att ha ett par glasögon som han kan se hur många barn som ska ha julklappar i detta landet. det finns en karta i glasögonen där han kan läsa var barnen bor.Tomten kommer med ett flygande tefat där också alla julklapparna ligger! Julklapparna kommer ifrån en maskin där tomten laddar en tomteskjutare som skjuter iväg paketen till barnen! Otto, Isabelle, Olle och Jakob A.

Ett föremål: Bröllopsfoton:

Vi gjorde likheter och olikheter från förr och nu.

Likheter: Männen har en blomma i knapphålet, Alla brudar har långa klänningar.

Olikheter: Brudarna nu har ofta ingenting i håret. Förr hade brudarna ofta diadem eller slöja.Alla foton var svartvita förr men nuförtiden oftast i färg, men kan förekomma även i svartvitt.

I framtiden tror vi att på bröllopsfotona så kommer vi att få se mer färglada kläder, bruden kan ha utsläppt hår, man kan ha arbetsbyxor på sig och man kan kankse gifta sig på månen eller i rymden.

Ett arbete/yrke:

Polis:

Dåtidens polis hade väldigt fina uniformer. Mycket guld på axelvaddarna. Polisen har funnits sedan 1850-talet i sverige. innan var det militären som höll ordning.Bara killar kunde vara poliser.

Nutid: Uniformen är fortfarande blå. Den blåa färgen står för makt. Bilarna är nu vita med gula och blå reflexeer på. Poliser är både tjejer och killar. 

Framtiden: Poliserna åker runt i en Ferrari som är eldröd!

Linn och Maja

Vägarbetaren:

Dåtid: När man jobbade vid vägen förr hette det att man arbetade vis vägkassan. Man fick gå eller cykla. Då hade man med sig sin spade och ett spett för att kunna ta bort stora stenar som hade skjutit upp på vägen. Man fick göra allt för hand.

Nutid: Nuförtiden har arbetaren många hjälpmedel och människan behöver inte jobba så mycket för hand.

Framtiden: Då kommer det att finnas flygande verktyg som är starka och smidiga. det kommer att finnas bilar som styr kranar som kan bli 200  m långa. Det kommer också att finnas små små minigrävare som kommer in under jorden.

Elfin och Joakim

Platser:

Sjukhus:

Dåtid: 1752 öppnades det första sjukhuset i Sverige. Om man bröt armen fick det läka av sig själv. Man fick ligga hemma och vara sjuk. Om man hade tur så kanske det kom en doktor och hjälpte till. Man gjorde egna mediciner av olika växter.

Nutid: Nu finns det nästan ett sjukhus i varje stad. De är mycket bättre och finare än förr. Om man har brutet ett ben så kan man med hjälp av datorer se hur det ser ut inuti.

Framtid: I framtiden tror vi att sjukhusen kommer att vara så jättestora så läkarna och sjuksköterskorna kommer att behöva åka cross mellan patienterna.

Joel och Ellen

 

Apotek:

Dåtid: Förr i tiden så fanns det inte så mycket apotek. Man gjorde egna mediciner av olika växter och örter. Det kunde ta flera dagar innan man kom till en läkare så det gällde att bota sig själv med hjälp av örter.

Nutid: Nu för tiden finns det massor av apotek. Man kan köpa mediciner som hubvudvärkstabletter, pencilin, tandborstar, tandkräm, flux, hudkrämer och mycket annat på apoteken.

Framtid: Medicinerna kommer hem till en utan att man behöver gå ut. Man kommer att kunna ta två dunderdroppar med medicin så man aldrig blir sjuk mer! det kommer att bli lättare att bota sjukdomar i framtiden. hudsalvor och krämer kommer att vara mycket bättre.

Hilda och Sebastian

Kommentar från Kurre:

Vilket arbete ni skickar till mig! Jag blir så glad när tar emot sådana här fina skolarbeten. Ni är duktiga elever! Tusen tack! God Jul! Kurre


Uppladdat material:

Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: