Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Hallandsposten

Briggen 4

Från Andersbergsskolan
Antal elever: 16

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Kurres fotograf

3. Kurres fotograf

Kurre hoppas att det finns någon historisk plats eller byggnad i närheten av skolan eller där någon i klassen bor. Ta en bild och berätta för Kurre vilken tid det handlar om, lite fakta och gärna något spännande om platsen eller byggnaden.

Extra! På Riksantikvarieämbetets hemsida, finns en karta där eleverna enkelt kan lägga in sina historiska platser. Fyll på kartan!


» Extern inspiration till det här uppdraget

Klassens bidrag

Norre Port.

Norre Port blev färdig 1601 när Halland tillhörde Danmark. Porten ritades av Hans van Stenwinkel. Det var Kristian IV som lät bygga murar runt staden. Det fanns flera portar in till staden, men de är rivna. Mitt i porten finns ett galler av trä. Man tror att det var ett järngaller förr i tiden, som stängdes på kvällen för att inga obehöriga skulle kunna komma in. Den svenska kungen Karl XI kom lite för sent en kväll och han släpptes inte in eftersom det var efter stängningsdags och då öppnades inte porten för någon. Storgatan var tidigare en del av gamla Rikstvåan och trafiken gick genom Norre Port. 1929 sattes här upp Halmstads första trafiksignaler, för det gick inte att mötas inne i porten. På 1870-talet ville de som styrde i Halmstad riva Norre Port men det fick de inte för riksantikvarien. Storgatan är nu en gågata. Norre Port är en av få bevarade stadsportar i Sverige. Den är nu ett byggnadsminne.

Uppladdat material:

Så här ser Norre Port ut idag.Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: