Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Helsingborgs Dagblad, Landskrona Posten, Nordvästra Skåne

5

Från Västra Karups skola
Antal elever: 16

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Intervjuer

2. Intervjua personer som var med förr i tiden

Sök efter artiklar i tidningen som berättar om något intressant idag och som gör er nyfikna på att veta hur det var förr. Intervjua äldre personer och be dem berätta. Hur såg det ut? Vad gjorde man då?

Klassens bidrag

Hej Kurre!
Efter att ha läst en artikel i tidningen som berättade om Årets julklapp tillbaka till 1988 blev vi nyfikna på hur man firade jul förr! De flesta av oss intervjuade någon förälder där hemma. Dessa frågor försökte vi få svar på:

  • Firade ni jul som barn? I så fall hur?
  • Minns du någon speciell julklapp du fick som barn?
  • Om ni inte firade jul, fanns det någon annan högtid då ni umgicks med nära och kära, åt god mat och kanske gav varandra gåvor?

Vi fick bland annat höra talas om riktiga tomtar som spelade dragspel, tomten som kom genom skorstenen, släktbesök, påsgröt i strumpa, mandel i gröten, knytkalas och om kyrkobesök. En del kände vi igen från dagens julfirande, bland annat firar många av oss julen fortfarande med släkten.
Vi fick höra berättelser om fantastiska julklappar till exempel dockor som kunde prata, längdåkningsskidor, broderimaterial, bra att ha-klappar (som inte alltid var så populärt hos barnen!), bandspelare, barbiebuss, snowracer, hästsaker, dockskåp och kläder. En del av dessa julklappar fanns kvar därhemma och används än idag!
Några av oss firar inte jul, men det finns ändå tillfällen under året då man träffas, äter god mat och ger varandra presenter.
Det verkar som om vi alla var överens om att det viktigaste med julfirandet och andra tillfällen då man firar något är att träffas och ha roligt tillsammans!
Med vänliga hälsningar,
Klass 5
Västra Karups skola

Kommentar från Kurre:

Så bra! Det var jätteintressant att läsa om allt som ni fått reda på. Jag tror säkert att de där hemma också gillar att läsa om det som ni har kommit fram till.
Jag undrar just vad "påsgröt i strumpa" är? Det låter ju inte så gott.

/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: