Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Norra Halland, Kungsbacka

2 Sjöstjärnan

Från Åsaskolan
Antal elever: 17

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Gräv där du står

Det vi läser om i tidningen i dag står kanske att läsa i framtidens historiebok. Men det vi gör nu gjorde också människor förr i tiden, fast på ett annat sätt. Läs tidningen och berätta för Kurre hur det var förr  och hur du tror att det blir i framtiden.

Se förslag på arbetssätt | Hämta lärarhandledning

Temaperioden avslutas 22 december.

Klassens bidrag

Efter vår skolresa till Äskhults by har vi forskat om livet på 1800-talet i Sverige i grupper i skolan. Vi fick själva välja vad vi ville forska om. Nu har vi jämfört hur det var på 1800-talet och hur det är nu i samma grupper som vi var när vi forskade.

Naturmedicin förr och nu

Förr i tiden hade vi personer som gjorde mediciner av olika växter och örter. I Kungsbacka hade vi en klok gumma som hette Britta-Lena Andersson. Hon hjälpte många som hade problem som inte doktorn kunde bota. I dag har vi också personer som botar folk med naturmediciner. De kallas homeopater. Under vår forskning fann vi att denna behandlingsform kom man på redan i slutet av 1800-talet och det var då man gav det namnet homeopati.

Tyra & Liv

Skolan förr och nu i Sverige

Förr i tiden hade man matsäck, men idag äter man i matsalen istället. Förr bad man till gud och läste bibeln varje dag, man ber inte till gud eller läser i bibeln varje dag längre. Man läser om en massa olika religioner i skolan nu. Man hade inte fritids på 1800-talet, men det har man idag. Vissa gick hem och vissa hade långt till skolan, så dom sov över på skolan. Pojkarna hade hängselbyxor och tjejerna hade kjol. Idag har man olika kläder. De hade olika många klasser förr och det var olika stora skolor, det är samma nu. Barnen hade lov förr i skolan och det har man nu också. Man fick stryk i skolan förr, men det får man inte nu. Förr i tiden gick inte alla barn i skolan för att de hjälpte till i hemmet eller arbetade, men nu är det skolplikt. Förr i tiden jobbade de med att diktera och lära sig saker utantill. Men nu får man tycka och tänka själv.

Hannes, Hampus och Filippa 

Mat förr och på 1800

Man åt gröt, kött, bröd och soppa förr. Man använde trätallrikar till gästerna annars åt man från bordskanterna. Idag äter man på porslinstallrikar. Idag finns det mycket mer att välja på. Förr hade man bara salt, peppar och örter som krydda. Idag har vi jätte mycket kryddor. Man gjorde maten på det som man hade på gården förr i tiden. Idag köper man oftast maten i en affär. Förr på fester åt man kött och bröd och man drack mycket öl. Idag äter man olika rätter. Idag på fester dricker man mycket drinkar.

 Max.W

Malin

Medicin och sjukvård förr och nu

 Förr i tiden kunde man inte lika mycket om medicin. Då dog det jättemycket människor av sjukdomar som man inte dör av idag. Förr i tiden gjorde man mycket medicin av blommor och växter. I dag så har man mycket mer läkemedel än vad man hade förr i tiden. Man har också mer personal. I slutet av 1800-talet började man tillverka medicin på kemiska och tekniska fabriker. Man hade kloka gummor och gubbar fram till mitten av 1900-talet. Nu så har man mycket mer sjukhus och apotek än vad man hade förr i tiden. På 1800-talet började man använda kloroform som bedövning då kunde läkare operera fler patienter på kortare tid. Nu använder man många fler sätt att bedöva och söva.

 Rebecka, Anton och Viktor

 

Kläder förr och nu

 

Vi arbetar med kläder på 1800-talet. Vi har upptäckt att det inte är likadant som förr. Det som skiljer sig är att förr hade man slängkappa, solfjäder, hög hatt och täckande kläder och det har man inte nu. Nu har man T-shirt, shorts och onepiece och massa andra saker. Nu har man slips, klänning, tunikor och tröjor som finkläder.

 

Av: Hanna,Tyrell, och Ebba

 

 

 

Kommentar från Kurre:

Jättefint! Det fanns mycket intressant att läsa i det som ni har grävt fram. Det är bra att sjukvården har förbättrats mycket, men ändå finns en del av det gamla kvar och homeopati kan ju ibland fungera bra.
Men visst har väl skolan blivit mycket bättre i våra dagar och maten också. Undrar om vi har blivit mer bortskämda också?

/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: