Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Göteborgs-Posten

5A

Från Skutehagens skola
Antal elever: 26

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Lyssna på mig

I tidningen kan du läsa om vad som händer där vi bor. För att du och alla andra ska trivas och må bra måste vi hjälpas åt att berätta hur vi vill ha det i samhället. Nu är Kurre nyfiken på vad du tycker.

Se förslag på arbetssätt | Hämta lärarhandledning

Temaperioden avslutas 26 oktober.

Klassens bidrag

Hej Kurre!

 

I 5a jobbar vi kontinuerligt med nyheter och diskuterar nästan varje morgon om det är något speciellt som hänt.

Vi har under denna period läst och klippt ut artiklar som är gemensamma för alla - privat (det man bestämmer själv). Vi har delat in artiklarna i 2 högar. Vi har diskuterat de artiklar där det finns lite olika infallsvinkel och lite svårare för barnen att avgöra om det är privat eller inte, eftersom det änåd påverkar ganska många. tex då 1400 nya körkort av någon anledning skickades tillbaka. Detta drabbar ju många och man kan inte bestämma över det själv, men man kan bestämma själv om man vill ta körkort!

Vi har fortsatt med att hitta och dela upp artiklar som berör: Vi har gjort pratbubblor och satt upp på väggen med sådant som gör oss arga, glada, förvånade, nyfikna eller besvikna. 

Några har tagit reda på hur man tar beslut i Sverige och vilka det är som gör det. De har även tittat närmare på hur skola, sjukvård och omsorg + räddningstjänst fungerar och sedan redovisat detta muntligt för klassen.

Vi har dessutom gjort medeltida tidningar under historietemat och gjort om den fakta vi läst till tidningstext. Det har blivit artiklar, notiser, insändare, annonser, bilder, korsord mm. I samband med detta diskuterade vi vad som kännetecknar artiklar, notiser, insändare mm.

Vi har gjort 4-hörnsövningar utifrån artiklarna om hunden Milou som fick skjutas vid landvetter flygplats och köpta "gilla" på facebook. Bra diskussioner och väldigt bra egna förslag från eleverna.

Detta är det vi har hunnit med hittills!´

Hälsningar 5A

Kommentar från Kurre:

Oj, ni har hunnit med massor! Roligt att ni har nyhetsdiskussioner så regelbundet, det kan nog komma att gynna er om ställer upp i Vi i femman.
Bra diskussion om gemensamt och privat kring artikeln om körkort. Och den där 4-hörnsdiskussionen hade jag gärna varit med på och lyssnat på alla argument.

Lustigt att ni har gjort medeltidstidningar. Det hade vi tänkt föreslå till nästa tema som handlar om Historia.

Se till så att ni inte sliter ut er med tidningsarbete och kanske tappar lusten!

/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: