Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Bohusläningen

5

Från Bruksskolan, Ödeborg
Antal elever: 23

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Vardagsliv

Dag efter dag gör vi samma saker. Vi äter, arbetar, vilar, motionerar och umgås. Men vi gör det inte alltid på samma sätt. Det som känns rätt för den ene, kan kännas fel för den andre.
- Varför gör människor som de gör? undrar Kurre.

Läs tidningen och leta exempel på vad människor gör i sina liv. Diskutera i klassen och berätta för Kurre vad ni hittar och hur ni tänker.

Se förslag på arbetssätt
| Hämta lärarhandledning

Klassens bidrag

Den här gången har vi jobbat i olika grupper med olika artiklar som vi tyckte var intressanta.

Lärlingsutbildning.

Vi läste om en tjej som gick en lärlings utbildning och lärde sig ett hantverksjobb. Hon berättade att hon fick jobb direkt efter gymnasiet.

Många ungdomar kanske blir arbetslösa på grund av att dom har valt fel linje på gymnasiet.Daniel B,Emil,Felicia och Rebecka

Smugglare.

Vi har läst om människor som smugglar valpar för att få snabba pengar.

En man hade köpt 5 hundvalpar för 600kr. De här valparna skulle han sälja i Norge för 20000kr. Valparna hade han i sin bil och de var trångt för dem och de hade både kissat och bajsat där de låg.

Vi tycker det är djurplågeri  när man gör så mot djur. Hoppas den här mannen får ett straff för det han gjorde.

DanielA, Amanda, Oskar och Emile

Konflikt mineraler.

Vi har läst om mineraler som är viktiga för mobiler.

Dessa mineraler finns bl.a i Kongo(Afrika) och dom gör att det blir krig därför att många vill komma åt dessa mineraler.

Gruvbolagen är giriga och vill tjäna pengar.

Denna artikel har fått oss att fundera på hur arbetarna har det i sitt jobb i gruvan (blden sa en del) och att krigen skadar och förstör för människor på dessa platser.

Det är många oskyldiga människor som får lida.

Liza,Ida,Isabella,Tomas,Ibrahim.

Hjärtattack trots träning

Vi har läst om att en mycket duktig dykare och hade hållit på med terrängiöpning.Han hade tränat mycket, trots det dog han  av hjärtattack vid 70års ålder.Det här har fått oss att fundera på om det spelar någon roll om man tränar sin kropp, vi känner några som är gamla och ändå aldrig har tränat. Vi läste också om ungdomar som begår självmord. Det var många killar i 20-25 års åldern. Man kanske ska kolla om de har en depression om de hade det svårt i skolan

Linnea,Jessica,Simone,Marcel.

    

  Skottloasning i Malmö

 Vi har läst om skottlosning i Malmö. Det finns kriminella gäng i Malmö.

En del är arbetslösa,en del kanske använder droger.De vill tjäna mycket pengar snabbt.De vill leva lyxliv.Många är hotade ock vågar inte vittna.

Många är rädda.Nils,Alva,Supphatra,Johan.

 

 

Kommentar från Kurre:

Det var fint att ni berättade för mig hur ni har jobbat.Men ni vet säkert vid det här laget hur nyfiken jag är.

De artiklar ni har valt att visa verkar mycket intressanta. Den om lärlingsjobb var positiv. Det är bra att att man kan få jobb efter en lärlingsperiod. Artikeln omhundvalparna var negativ. Så hemskt för de stackars valparna. Men bra att tidningen skrev om det så vi kan få upp ögonen för problemet. Nu vet vi att man alltid ska köpa hunden från en godkänd och välskött kennel.

/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: