Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Norra Halland, Kungsbacka

3B

Från Åsaskolan
Antal elever: 20

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Vardagsliv

Dag efter dag gör vi samma saker. Vi äter, arbetar, vilar, motionerar och umgås. Men vi gör det inte alltid på samma sätt. Det som känns rätt för den ene, kan kännas fel för den andre.
- Varför gör människor som de gör? undrar Kurre.

Läs tidningen och leta exempel på vad människor gör i sina liv. Diskutera i klassen och berätta för Kurre vad ni hittar och hur ni tänker.

Se förslag på arbetssätt
| Hämta lärarhandledning

Klassens bidrag

Vi har arbetat med att studera dödsannonser och försökt lista ut vad symbolerna i dödsannonserna berättar för oss. Vi har även listat de fem vanligaste och de fem ovanligaste symbolerna.

De fem vanligaste: Kors, blomma, hjärta, hästar och solnedgång.

De fem ovanligaste: Händer, nalle, fyr, fiskare och träd.

Vi har läst insändare och tagit reda på vad personerna ville säga med sina insändare. Vi har också skrivit egna insändare. Här kommer några exempel:

LAGA MATEN ORDENTLIGT Vi vill klaga på de/den som bestämmer matsedeln och hur maten ska tillagas. Ibland får vi köttbullar som är halvt råa, ibland pastagratäng som är hård och oätbar på ytan och cornflakes-fisken är läskig. Vi tycker att även om man måste laga mat till en massa barn och vuxna, kan man väl ändå laga maten ordentligt. "Två hungriga barn".

MOBBNING Det är en massa barn i skolan som blir mobbade. Och ingen gör något åt det. Lärarna säger bara till eleverna, men dom fortsätter. Man kan vara i närheten av lärarna för att slippa bli mobbad. Man ska våga säga ifrån men inte mobba tillbaka. "Elevhjälpen"

VÅR KLASS Vi beundrar vår klass, för att det är kul att vara med i klassen. Alla i klassen är snälla. Vi vill att vår klass ska fortsätta vara beundransvärd. Beundrarna

KATTER SPRINGER RUNT Vi tycker det är jobbigt med katter som springer in i våra hus och bråkar med våra katter. Kan inte ägarna ta hand om sina djur? "Jobbigt med katterna"

 

VAD ÄR ONT?

Eleverna har letat i tidningarna efter reportage om onda handlingar. Det diskuterades friskt i grupperna. Det är svårt för dem att hitta orsaker bakom händelserna.
Några förslag som kom var att den som gjorde det hade haft en dålig uppväxt, blivit mobbad, blivit sjuk eller tanklöshet.Eleverna har försökt hitta något reportage, där personen bakom dådet uttalar sig och förklarar varför, men de har inte lyckats hitta ett enda.
Grova onda handlingar tycker de inte går att förlåta, men lättare fall kan det gå att förlåta. Vissa saker kan man förlåta om den som gjort det gör något åt det; ber om förlåtelse, betalar tillbaka eller reparerar.

 

 

Kommentar från Kurre:

Jag gillar att ni har räknat ut de vanligaste och ovanligaste och gjort listor. Men jag blev förvånad över att inte fåglar fanns med bland de vanligaste. Jag gillar fåglar och solnedgången. Men jag blir ledsen när jag ser nallen, för då förstår jag att det är ett barn som inte fått leva längre.
/Kurre


Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: