Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass Halland

3B

Från Åledsskolan
Antal elever: 21

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Temauppdrag

Runt omkring

Berg, jord, luft och vatten finns runt omkring oss. Där lever växter och djur och där finns naturtillgångar. Kurre undrar hur människor påverkar och påverkas av naturen.

Läs tidningen och berätta för Kurre vad ni hittar.

Se förslag på arbetssätt | Hämta lärarhandledning

Klassens bidrag

Vi har letat i tidningen efter olika reportage som handlar om hur människor och djur påverkas av naturen men vi har också vänt på det och letat efter berättelser där människor och djur påvekrkar vår natur.

Linus läste om "Ödesord vid klimatmöte" i Hp tisdagen den 29 november. Om inte alla länderna vid mötet i Sydafrika kommer överens om hur man kan skydda miljön förrän tidigast 2020 så hinner miljön på många i ställen i världen att bli förstörd. Om man inte minskar på alla farliga utsläpp i naturen så blir det varmare och isen vid Nordpolen smälter. Då kan många människor och djur råka illa ut.

Nu i jultider så tänder miljoner människor ljusstakar, ljusslingor och andra elektriska ljus. Detta reagerar Jakob och Pontus mot. De skriver att alla människor borde tänka sig för och inte slösa så mycket på elen. För att få elektrisitet så förstör människor delvis vår natur, med vindkraftverk som dånar och skövlar skogen och med vattenkraften som ändrar på "åarna" i Norrland. Detta angående artikeln " Lysande jul med Runemyr" i HP den 30 november.

Samuel och Måns har läst några olika artiklar som tar upp krig på olika ställen på jorden. De funderar över varför människor krigar och på vilket sätt naturen påverkar eller påverkas av krig. De kom fram till att krig påverkar både människor eftersom de blir sårade, skadadeoch dödade. Städer och byar förstörs. De får ingen mat medicin. men det kan också vara naturens "fel" att det blir krig. Om det sker katastrofer så blir människor ibland galna och börjar slåss för att få mat och annat. De kan också börja kriga för att vissa delar av ett land har bättre med mat och annat för att det kanske har blivit en hungersnöd någonstans där det inte kommit något regn på jättelänge.

Albin läste artikeln "Förankringen viktig i vindkraftsplaneringen" den 2/12. Han vill inte att man ska hugga ner stora delar av skogen strax utanför Åled för att sätta upp en massa jättehöga vindkraftverk" Det är inte bra för människor och djur när man hugger ner skogarna. Skogarna gör så att vi får syre. Dessutom väsnas vindkraftverken. Det kan inte vara bra att höra dem hela tiden.

Detta är en del av de artiklar kring temat RUNT OMKRING  som vi i 3 b på Enslövsskolan har arbetat med.

God Jul Kurre

 

Kommentar från Kurre:

Vilka skärpta och duktiga elever det finns i 3B på Enslövskolan. Det var många bra funderingar och tankar kring de viktiga artiklarna.
/Kurre

Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: