Uppladdning pågår...

Kommentarer miniparlament

« Åter Miniparlament

Kan du tänka dig att inte vara uppkopplad under en dag? 
Inga sms, inget surfande och spelande på mobil, dator eller surfplatta. 

 Fantastiska kommentarer tycker Kurre. Ta dig tid att läsa igenom vad alla kloka barn tänker. Här är ett axplock av det som finns längre ner:

- Mitt liv är min telefon.

-De är lätt att säga att man kan det, men det kan vara svårt att låta bli i verkligheten.

-Egentligen behöver man ju bara äta, dricka, kissa, bajsa och sova.

-När mobilen är borttappad går det bra.

-Det blir fullt på instagram på en dag, jobbigt att ta igen.

-Skönt att vila en dag. Slappa i soffan, titta på tv eller spela ett sällskapsspel. Man kan sticka ut och cykla.

- Ett annat förslag är att man minskar sin tid vid dator mm istället för att ta bort det helt.

- I vår familj fungerade inte internet en dag och det var hemskt.

- Det är bra att man kan sms:a till föräldrar och kompisar om tider till träning och var man är någonstans.

- Utan Internet och mobiler vet man inte vad som händer i världen

- Man behöver ingen uppkoppling när man hoppar studsmatta, eller har vattenkrig, eller pallar äpplen.

- Alla i vår klass skall pröva att inte vara uppkopplade en hel dag på torsdag. Vi får se hur det går!

- Om man åker bil långt är det tråkigt. Då vill man kunna spela.

 

Klass: 5 Västra Karups skola

Vår klass, ja alltså de flesta, verkar kunna vara utan sina mobiler, internet och sina datorer under en dag. Killarna verkade kunna vara mer utan sina mobiler och datorer, kanske för att de är ute och kör cross eller fyrhjuling på dagen. Tjejerna kanske är mer ofta ute och kollar på Instagram och Facebook på sin mobil. Ibland känns det som man är tvungen att hela tiden vara uppkopplad för att inte missa något. Flera av oss går ut på de olika sidor på nätet många gånger varje dag.

 

Klass: 2-4 Transtrands friskola

I vår klass tyckte majoriteten att det skulle vara svårt att vara utan internet. Främst skulle det vara svårt att inte få spela spel och chatta med kompisar. Å andra sidan tyckte några i vår klass att det skulle inte vara några som helst problem att inte vara uppkopplad under ett dygn - då kunde man spela sällskapsspel eller vara ute mer.

 

Klass: 5F, Ransbergs skola

Att vara utan internet skulle vara bra för kroppen. Det skulle också vara bra för miljön. Men om det skulle bli en katastrof i världen skulle det ta lång tid för oss att få veta  den nyheten, utan internet.

 

Klass: 6, Kvistbergsskolan

I vår klass kan alla tänka sig att vara ouppkopplade en dag, fast några är lite tveksamma. Om det skulle hända skulle alla passa på att umgås med kompisar och vara ute. Någon tyckte till och med att det kan vara skönt att vara utan telefon och dator ibland, tex när man är vid sommarstugan.

 

Klass: 5ABG, Rydskolan

Om man sitter framför en skärm för mycket kan man få ont i ögonen och i huvudet.

Om man sitter framför skärmen mycket är man ute för lite och får inte tillräckligt med vitaminer.

Om man spelar mycket kan man bli beroende och glömma att göra sina läxor.

Många kör bil och håller på med mobiltelefonen under tiden. det tycker vi är dåligt och farligt.

När man är uppkopplad håller man kontakt med vänner och det är viktigt.

Föräldrarna kan nå barnen om de är uppkopplade.

Man vet hur mycket klockan är när man är uppkopplad och det är bra.

När man jobbar med datorn kan man träna inför prov och göra läxor och det är bra.

 

Klass: 5, Kvistbergsskolan

De flesta i klassen kan tänka sig en dag utan uppkoppling, då skulle de göra en massa saker ute och tillsammans med andra istället för att sitta inne ensamma. Flera skulle grilla, klyva ved, åka fyrhjuling och cykla. För några är det ändå otänkbart att inte få sitta vid datorn eller ha sin telefon.

 

Klass: 5A, Vallåsskolan

Jag tycker att man ska kunna klara sig utan en mobil, dator, surfplatta m.m. Istället för att spendera sin tid på att spela spel på sin mobil kan man lika gärna vara ute och umgås med sina kompisar. Man får frisk luft ute i naturen och kan göra massa saker. Datorn, mobilen och surfplattan är inte lika viktig, därför skulle jag för min del klarat mig utan min mobil.

 

Klass: 5 AB, Fredricelundsskolan

Här är argument från dom som röstade på starkt ja eller svagt ja:

Man är inte lika intreserad av dator eller mobil, man kanke inte har mobil eller dator, man kan tänka sig att avstå en dag

Argument från dom som röstade svagt nej: Det är svårt att avstå, man är tveksam till att man kan avstå

Argument från dom som röstade starkt nej: Man klarar sig inte utan mobilen, Absolut inte, man måste ha mobil för att kunna bli nådd

 I vår klass har vi svarat väldigt olika..., och att vi inte blivit påverkade av andra när vi röstade. 

 

Klass: Fregatten 4, Andersbergsskolan

Det här var det jämnaste miniparlamentet vi svarat på. De som svarade ja, tycker att det finns mycket annat man kan göra istället, läsa, gå ut, rita, titta på tv, hålla på med sin hobby och mycket mer. Man gör av med lite mindre el också. EN dag borde man kunna klara sig utan att använda mobil och dator.

 De som svarade nej, tycker att framför allt mobilen är viktig eftersom många lyssnar på musik på den. Många av oss känner sig beroende av datorer och mobiler. De är jättebra om man inte har något annat att göra.

 

Klass: 5c, Kyrkebyskolan 

I vår klass var det 24 som svarade.Utav det var det 13% som svarade Starkt Nej, 21% som svarade Svagt Nej, 25% på Svagt Ja och 42% på Starkt Ja. Vi tror att det är många som engagerar sig i utomhus sporter för att det är många som röstade starkt ja. Några som gillar och vara inomhus och gillar dagens teknologi lite mer. Klass: 5, Levene Skola Hej Kurre!!

 Några tycker att det är ganska lätt att klara sig utan uppkoppling och andra tycker att om man inte har någonting att göra så kan man sätta sig vid telefonen.

 Några tycker att man kan vara ute istället för att sitta vid datorn eller mobilen.

 

Klass: 4, Källby Gård 

De flesta tycker att de kan klara sig utan uppkoppling under en dag. Vi tycker att vi kan göra andra saker t. ex spela fotboll, bada, bandy, lyra, vara med husdjuren och hoppa studsmatta. En del tycker att det är lättare att inte vara uppkopplade under sommaren än vintern. Men några tycker att det är lättare på vintern för att det lockar att vara ute i snön. Alla tycker att det är lättare att inte vara uppkopplade om det är fint väder. 

 

Klass: 4B, Gunnarsbyskolan 

Resultatet 26% 1/4 av klassen skulle inte klara sig utan att vara uppkopplad en dag.

De flesta skulle klara sig utan att vara uppkopplade en dag.

Vi tycker att en dag måste väl alla klara att inte vara uppkopplade. Klass: 3, Drottninghögsskolan Vi är många som är vana vid att spela många timmar på internet varje dag så vi vill inte vara utan internet. Vi vet inte riktigt vad vi skulle göra annars.

En del av oss är inte uppkopplade särskilt ofta och tycker att det är roligare att träffa kompisar ute. Så de kan tänka sig att vara utan internet en dag Klass: 2 Sjöstjärnan Vi har pratat om hur vi tänker och ser det på samma sätt. Vi har varit på klassresa och sov då i tält utan att ha telefoner och datorer med oss. Det gick bra och var roligt. Alla i klassen gillar att vara ute och göra roliga saker.

 

Klass: 4, Källby Gård

De flesta tycker att de kan klara sig utan uppkoppling under en dag. Vi tycker att vi kan göra andra saker t. ex spela fotboll, bada, bandy, lyra, vara med husdjuren och hoppa studsmatta. En del tycker att det är lättare att inte vara uppkopplade under sommaren än vintern. Men några tycker att det är lättare på vintern för att det lockar att vara ute i snön. Alla tycker att det är lättare att inte vara uppkopplade om det är fint väder.

 

Klass: 3, Drottninghögsskolan

Vi är många som är vana vid att spela många timmar på internet varje dag så vi vill inte vara utan internet. Vi vet inte riktigt vad vi skulle göra annars.

En del av oss är inte uppkopplade särskilt ofta och tycker att det är roligare att träffa kompisar ute. Så de kan tänka sig att vara utan internet en dag.

 

Klass: 2 Sjöstjärnan, Åsaskolan

Vi har pratat om hur vi tänker och ser det på samma sätt. Vi har varit på klassresa och sov då i tält utan att ha telefoner och datorer med oss. Det gick bra och var roligt. Alla i klassen gillar att vara ute och göra roliga saker.

 

Klass: 6, Levene Skola

Det var positivt att så många kan tänka sig att inte använda datorer eller telefoner under en dag. Då kan man vara ute mera och umgås mer med sina vänner och familjen

 

Klass: 2C, Hedeskolan, Kungsbacka

Jag tycker att man kan vara från datan och mobilen en dag men inte mer.

För det är dåligt med elektronik och andra prylar.

Jag gillar inte så mycket att vara på nätet.

 

Klass: 3 C, Snöstorpsskolan

Det svåra är att man inte kan ringa en kompis och fråga om det går att leka.

Det är inte svårt för det är roligare att leka än att sitta med en ipad/mobil

 

Klass: 6 A, Karl Johansskolan

Hej Kurre! Vi jobbade med En dag utan att vara uppkopplad. Det blev många svaga svar men även några starka svar. Men alla är nog överens om att det skulle vara svårt utan all teknik. Man blir ju faktiskt mer beroende om man är inne mer än man behöver. Det som skulle vara svårt att vara utan är datan och det håller dom mesta med om. För liksom på datan kan man göra allt annat som på teven och mobilen.

 

Klass: IUS Fritids Lönnen, Oxledsskolan

Det kan vara bra med dagar utan uppkoppling. Då får man använda sin fantasi på ett helt annat sätt.

Vara utan uppkoppling en hel dag......det känns lite tråkigt. Men om ens föräldrar får vara uppkopplade kanske det skulle gå.

 

Klass: 5d, Bofinkenskolan

Vi har diskuterat resultatet och kommit fram till att ungefär lika många elever skulle kunna tänka sig att eventuellt undvika att vara uppkopplad under en dag som att absolut inte kunna tänka sig detta.
De som svarade med svagt ja har som kommentar att det bara får gälla en dag, inte längre. De som inte kan tänka sig att vara utan uppkoppling känner sig alldeles för beroende av spel, sms, internet, mm.

 

Klass: 4, Varnhemsskolan

Är det en fin solig dag är det inte svårt att klara sig utan uppkoppling. Det går att klara sig även annars men det är svårare. Man måste lägga ner mer energi på att göra annat än att vara uppkopplad. Det händer mycket när man är uppkopplad utan att man behöver göra så mycket själv. Man kan t ex spela online, prata med människor utan att behöva resa, kolla på roliga bilder, få komma hem till människor man inte känner genom deras videos.

 

Klass: 4, Västra skolan

Några av oss i klassen kan inte tänka sig att vara utan mobil och framför allt inte utan spel som t ex Minecraft. Några tror att det skulle vara svårt att vara utan mobilen, trots att vi ju är det hela skoldagen. De flesta tror och vet att de skulle klara sig utan(även om man skulle vilja ha den). Om några veckor ska vi åka på skolresa i två dagar och då ska ingen ha med sig mobilen och det kommer vi ju att fixa.

 

Klass: 4-6, Montessoriskolan Floda Säteri

Vi tycker att det är ganska normalt att inte alla tycker samma sak.

Vi är inte förvånade över att några inte klarar sig utan uppkoppling. För det finns så mycket uppkopplingar nu för tiden.

 

Klass: 4-6 Cerise, Arentorps skola

En del valde starkt nej för bland annat man inte får se kändisars instagram, för ifall det är typ dåligt väder så kan det vara bra att ha något att göra och en del tog det för att dom inte kan sluta chatta med andra.

Några tog svagt nej för att de tycker att det är jättesvårt att vara utan sin mobil, men det kanske skulle kunna gå!! =)

Många valde svagt ja för man blir nästan beroende av t.ex sin mobil men det vore skönt att vara utan sin mobil i bland.

De som tog starkt ja tycker att det finns mycket annat att göra t.ex vara ute, spela sällskapspel eller vara med kompisar. Någon tycker att det är lätt att vara utan för den brukar vara det ibland.

I det här miniparlamentet tyckte vi många olika saker men vi kom fram till att det är bra med teknik om man använder det till en lagom mängd. =D

 

Klass: 4 e, Sandlyckeskolan

Jag svarade så som jag gjorde för att spara el och internet och sånt är inte så viktigt för mej. Molly.

Det är rätt kul att sitta vid datorn eller mobilen men det skulle vara lätt att vara utan bara en dag. Om det hade varit en längre tid skulle det nog bli svårare... :)       Felicia

Det skulle nog bli tråkigt att inte vara på datorn.Anton

Jag kan klara mig utan, för jag tycker om att vara ute med kompisar och så gillar jag att jobba i trädgården. Pontus

Jag är så fast vid datorn och mobilen så jag skulle nog inte kunna vara utan det. Lina!

Det är inte svårt att vara utan internet en dag. Man kan hitta på en massa andra saker utomhus och inomhus. Emil!

Jag tog starkt ja för jag kan faktiskt klara mig utan internet i en dag. Hanna N

Jag hade inte alls klarat mig utan internet alls för jag gillar att vara inne på datorn. Jag brukar spela med kompisar och då spelar vi ett spel som heter minecraft. Dennis!

Jag tror att jag skulle klara att vara utan internet i en dag.Hanna L

Jag skulle kanske inte klarat mig utan mobil för man behöver ringa 112 så man inte behöver skrika. Ice

Man behöver inte vara uppkopplad hela dagarna man kan vara ute och spela fotboll och leka med sina kompisar.  Jonatan.

Jag smsar med folk varje dag och spelar ganska mycket dator så jag hade inte kunnat klara mig en dag utan uppkoppling. Alfons!

Jag sitter mycket på min surfplatta hemma men jag hade kunnat vara utan uppkoppling om man hade haft tv eller så skulle jag cykla! Jag sitter inte alls vid datorn!Hugo

Jag har ingen dator eller telefon så det är inga problem för mig. Dawid

 

Våra funderingar om resultatet:

Många i vår klass skulle klara sig en dag utan uppkoppling. Dom som har många fritidsaktiviteter har nog lättare att klarar sig utan. Nu när det är fint väder är det också lättare att hitta på saker att göra utomhus. Det finns barn som saknar uppkoppling och dom saknar ju inte det. Vi som bor på landet har lättare att kunna vara ute och hitta på saker medans barn i storstäder kanske har det svårare att hitta på saker. Många barn idag är vana vid dator och telefon för dom är uppväxta med det.

 

Klass: 4-5, Adolfsfors skola

De som svarar ja tycker att det vore bra att inte vara uppkopplad, det spar på miljön och på vår egen stress. Det är inte bra för oss att sitta för mycket still, vi förkortar livet med allt stillasittande. Förr klarade man sig utan alla apparater! Man använder dem mycket i onödan.

De som svarat nej menar att man måste ha mobilen hela tiden för att kunna ringa nödsamtal. Man sparar pengar genom att läsa tidningen på nätet istället för i pappersform. Vi har blivit vana att kunna kommunicera med andra i hela världen genom mobil och dator

 

Klass: 3c, Kastellegårdsskolan

Vi röstade och de flesta i klassen kan inte klara sig en dag utan att vara uppkopplad. Men det är ändå några som kan tänka sig att göra det. Vissa elever menar att de blir arga om de inte har tillgång till internet. Vi spelar GSM, skypar, facebookar, mailar, instagram, spelar hay day, MSP, minecraft, baker story och LBP.

 

Klass: 4P, Fiskebäcksskolan

De flesta av oss kan tänka sig att vara utan uppkoppling om det gäller en dag, men inte längre.

Föräldrar vill kunna nå oss.

Om man åker bil långt är det tråkigt. Då vill man kunna spela.

Om man är på landet vill man också kunna vara uppkopplad.

Om man är med kamrater behöver man inte vara uppkopplad.

Man är ju i skolan nästan en hel dag. Då behöver man ingen mobil.

 

Klass: 5-6, Transtrands friskola

Det här var en fråga som berörde oss. Vi fick verkligen tänka efter. Men de flesta av oss kan tänka sig att låta bli mobiler/dator/Ipad och liknande under en dag. Det går ju när man är i sommarstugan, resonerade några av oss. En eller två dagar utan uppkoppling skulle funka, men sen skulle det bli svårt....

 

Klass: 5, Dotorpsskolan

Datorn är ett hjälpmedel. Underlättar kontakter. I andra länder klarar man sig utan datorn. Man får bättre  kondition om man går till vännerna istället och det kostar inget. Man borde klara sig för det är inget för livet.Förr i tiden klarade man sig, så det borde vi göra nu också.

 

Klass: 1b, Ängaboskolan

De flesta i klassen tycker att det är lätt att inte vara uppkopplad under en eller flera dagar för det finns så mycket annat som är roligt att göra.

Här är några förslag: Bygga med lego, läsa böcker, leka med kompisar, rita och måla, gå ut och leka, klättra i träd, pyssla, spela spel, leka med mina småbröder, rida, läsa böcker för lillebror.

 

Klass: Briggen 4, Andersbergsskolan

De flesta tycker inte att det är hela världen om man inte använder mobilen eller datorer en dag. Det finn smycket annat att göra t.ex att deltaga i fotbollsträning, dansa på PULS, vara med på skolans idrottsaktiviteter på eftermiddagarna osv. Under förra veckans ledighet var det många som inte varit "uppkopplade" vissa dagar. Hälften av eleverna har ingen egen mobiltelefon.

 

Klass: 4b, Onsjöskolan

Sammantaget verkar det som att klassen skulle klara sig fint en dag utan att vara uppkopplad. 

 

Några av kommentarerna från diskussionen:

"Jag sitter inte så mycket på internet ändå."

"Det finns inte så mycket att göra på internet."

"Vi har en internet-fri dag på måndagar och det går bra."

"Det hade varit hemskt"

"Jag skulle inte klara mig en dag utan Moviestar planet, Youtube eller Spotify"

 

Klass: 5, Hierneskolan

Efter röstningen så hade vi en diskussion om att kunna klara sig utan att vara upplopplad en dag. Här kommer några av våra kommenterarer som är både för och emot.

Om det skulle hända en olycka så är det bra att vara uppkopplad varje dag.

Man har så mycket annat att göra så en dag skulle man klara sig utan.

Man har klarat sig bra förut utan att vara uppkopplad hela tiden, det finns så mycket annat att göra.

Det är ofta när man har tråkigt eller behöver tidsfördriv som man är inne och kollar.

Ibland behöver man gå in och kolla information till saker man grejar med, då kanske man inte kan vänta till dagen efter.

 

Klass: 4a, Onsjöskolan

Jag har faktiskt ett liv, jag kan leva utan uppkoppling!

Jag lever utan spel!

Jag kan inte leva utan spel!<

Man kan göra andra saker som är lite roligare.

Spel är tråkigt.

Det är ju typ inte hela livet att hålla på med spel och sånt.

Det är inte hela världen med datan och sånt, tänk om det är fint väder!

Jag kan inte leva utan datan, jag måste ha kontakt med mina vänner!

 

Klass: 5, Marmorbyns skola

De som inte skulle klara en dag utan uppkoppling skulle inte kunna vara utan Youtube, spela på sina mobiler och de skulle också känna sig rastlösa. Vissa tycker också de missar mycket information.

De som skulle klara av det skulle spendera tiden på att vara ute, göra läxor, åka till stallet, vara med kompisar. 

 

Klass: 3, Snäckebergets skola

Vi diskuterade i grupper när och var man inte är uppkopplad och vad man kan göra istället. Så här blev resultatet av det:

När man är ute behöver man inte vara uppkopplad.

Man kan spela brädspel istället för att göra något på nätet.

Det är kul att spela fotboll istället.

Olika sporter är kul.

Det är roligt att bada.

När man är ute med båten behöver man inte vara uppkopplad.

När man sover.

Man kan läsa tidningen istället.

När man går på zoo behöver man inte vara uppkopplad.

Att vara med kompisar är roligt istället för att göra något på nätet.

Man behöver ingen uppkoppling när man hoppar studsmatta, eller har vattenkrig, eller pallar äpplen.

Alla i vår klass skall pröva att inte vara uppkopplade en hel dag på torsdag. Vi får se hur det går!

 

Klass: 5B, Norgårdenskolan

De flesta i vår klass tyckte att man kunde vara utan uppkoppling en dag. Istället föreslog vi att man kan vara ute och hitta på saker, bada, köra radiostyrd helikopter/bil, spela fotboll och grilla.

 

Klass: 2-3, Jungs friskola

Nästan alla elever är uppkopplade dagligen.Några elever berättar att vädret styr. Om det är fint väder är de hellre utomhus. Många tycker det är svårt att hitta på något annat att göra.I en del familjer gör man läxorna först, sen kan man välja datorn. Om man har bestämt en tid hemma för dator är det lättare att hinna med annat också.

 

Klass: 5B, Kopperskolan

I vår klass verkar de flesta tycka att det är OK att avvara uppkoppling en dag men det kan nog vara svårt i skolan. Där är vi ju beroende av datorn.

 

Klass: 3C, Hedeskolan

Vi i vår klass tycker att det går bra att inte vara uppkopplad under en dag. I stället kan man göra något annat kul som t.ex. vara ute, spela fotboll, vara med kompisar, studsa studsmatta, åka till simhallen, rida, Liseberg, köra gräsklippare, agility, vara i skogen och leka, lösa ett Kurrekorsord, bygga en koja, bygga med lego, plantera blommor, sola, spela basket, spela innebandy, spela handboll, spela hockey, sjunga.

Om man inte är uppkopplad sparar man på el. Det är mer miljövänligt. Man hinner med annat istället för att sitta vid datorn eller mobilen. Det kan vara bra att vila sina ögon. Man kan få ont i ryggen och nacken när man sms:ar och sitter vid datorn. Man riskerar inte att komma i bråk när man sms:ar. Det kan vara avstressande att vara utan mobil och dator.

 

Klass: 5A, Lyrfågelskola

"Internet är inte vårt liv"

"Det är bara att gå till en kompis och vara ute, utan att använda telefoner"

Svagt ja

"Man kan läsa tidningen istället för att läsa på mobilen"

Svagt nej

"Det måste finnas något annat att göra"

Starkt nej

"Internet är vårt andra liv"

"Man behöver mobilen för att sms:a till de som är långt bort"

"Det finns så mycket media överallt så man kan inte låta bli"

"Utan Internet och mobiler vet man inte vad som händer i världen"

 

Klass: 4A, Gunnarsbyskolan

Det är fler tjejer än killar som inte klarar sig utan internet i klassen.

Över hälften av klassen klarar sig utan att vara uppkopplad en dag. 

En del i klassen har viss tid varje dag vid datorn hemma. 

Flera i klassen har andra fritidsaktiviteter.

 

Klass: Alvheim 4-6, Valhallaskolan

Samuel: Jag skulle använda min kunskap om datorer för att bygga en surfsten.

Gabriel: Jag skulle kunna tänka mig att göra det men våra läxor finns på nätet och även annan info så det skulle vara svårt på det sättet och så är jag ESC (Eurovision Song Contest) galen och måste uppdatera mig på nätet.

Gerd: Kan tänka mig att avstå från att vara uppkopplad ganska många dagar eftersom det finns många saker jag tycker om att göra som absolut inte kräver uppkoppling. Jag tycker det är väldigt skönt att "vila" från surfande och mail m.m.

 

Klass: 3 B, Snöstorpsskolan

Det är bra att man kan avstå för vår miljö. Då sparar vi på våra resurser. Man borde kunna klara sig utan det.

Ibland måste man ha mobil t ex om något händer.

Det kan vara nyttigt att prova vara utan dator och mobil. Man kan då göra andra saker som man mår bättrre av som t ex att vara ute i naturen och röra på sig.

 

Klass: 3, Unnerödsskolan

Fröken är oroad över att det redan finns så många barn som redan är beroende.

 

Klass: Briggen 5, Andersbergsskolan

Starkt ja tycker att det oftast finns roligare saker att göra ute. Man kan spela på lördagar och söndagar istället.

Det är bra att man kan sms:a till föräldrar och kompisar om tider till träning och var man är någonstans.

Om man är ensam hemma är det ibland tråkigt och då är det roligt att sitta vid datorn och chattar med vänner eller kolla på serier.

Man kan prata med kusiner och släktingar i sina hemländer med hjälp av Skype.

 

Klass: 4, Marmorbyns skola

De som inte skulle klara sig utan att vara uppkopplad säger att de skulle bli rastlösa. Det skulle inte vara bra om man skulle behöva ringa. Missa information.

De som skulle klara sig skulle vara ute, cykla, vara med kompisar, göra läxor med mera.

 

Klass: 4-6 Turkos, Arentorps skola

- En del av oss sitter inte vid datorn eller mobilen så mycket ändå.

- Det är lättare att komma utomhus om man inte sitter vid datan eller mobilen. T:ex en sommardag vill man ju verkligen gå ut.

- Har inte internet på mobilen.

- På våren till hösten finns det mycket att göra ändå.

 

Några svarade svagt ja:

- Om man skulle stänga av datan eller mobilen skulle man kunna bestämma med alla kompisarna så ingen blir sur att ingen svarar.

- Ibland är det bra och gå ut och få frisk luft.

 

Några svarade svagt nej:

- Känner sig tvungen att kolla på T.ex facebook, instragram och läsa bloggar. Men om man är utomlands och liseberg t.ex är det okej att inte använda internet.

Några svarade starkt nej:

- Gillar att messa med sina kompisar.<

- Tänk t.ex ett stort företag skulle inte klara sig utan tekniken.<

- I vår familj fungerade inte internet en dag och det var hemskt.

Vi kan säga man behöver vara ute en del men tekniknen är bra att ha.

 

Klass: 5a, Kyrkebyskolan

De var flest personer som hade kunnat tänka sig att vara utan uppkoppling en dag. De var flest killar som hade svarat nej. Vi tror att det beror på att killar är mer uppkopplade på mobiler,datorer,surfplattor...med mera. Man kan säga att i dags läget så [spelar] killar mer än tjejer.

 

Klass: 5B, Lyrfågelskolan

Klassen blev lite förvånad när det var svagt ja som "vann". Innan omröstningen drog många efter andan vid tanken att vara utan uppkoppling en hel dag.

När vi diskuterade efteråt kom bl a följande kommentarer:

"Man använder mobilen när man inte har något att göra." (starkt nej)

"Jag måste ha telefonen för jag behöver hjälp med min medicin (starkt nej)

"Jag använder bara telefonen när jag behöver ringa och det gör jag inte ofta" (Starkt ja) "Jag ritar och läser" blev svaret på följdfrågan "vad gör du när du har tråkigt då?"

Man klarar sig ju utan mobil och sånt när man är på semester utomlands - då borde man klara sig hemma också" (Starkt ja)

 

Klass: 4M, Fiskebäcksskolan

En del av klassen tycker att det blir olika svar på frågan beroende på var man är någonstans, t ex på landet eller hemma.

En del elever tycker att det är avslappnande efter en träning eller en skoldag att spela på t ex mobilen eller datorn och kan inte tänka sig att avstå från detta. 

När man skall åka iväg någonstans med bil eller flygplan så vill man inte avstå för då har man tråkigt. 

Det är bra att man avstår ibland för att annars kan man bli beroende och det är inte bra för hälsan. Man behöver också komma ut i friska luften. 

Ett annat förslag är att man minskar sin tid vid dator mm istället för att ta bort det helt. 

 

Klass: 3, Friskolan Metis

Elevernas kommentarer:

"Skönt att vila en dag. Slappa i soffan, titta på tv eller spela ett sällskapsspel. Man kan sticka ut och cykla"

"Jag skulle passa på att vara ute. Man skulle använda sin fantasi till att göra mer saker"

"Jag skulle ha lätt att avstå. Jag skulle gå ut och vandra"

"Jag gillar att spela fotboll. Det skulle inte vara svårt att låta bli att vara uppkopplad en dag. En dag är så lite."

"Det finns dagar jag inte spelar. När man inte spelar kan man spela kort"

"Jag är inte uppkopplad varje dag. Man kan leka med en kompis"

"Det finns dagar jag inte är uppkopplad. Jag är gärna ute och hoppar studsmatta eller leker med min lillebror"

"Jag hittar gärna på saker med kompisar. Jag är inte uppkopplad  varje dag."

"Man skulle kunna leka liknande lekar i verkligheten som man spelar på datorn"

 

Klass: 2 Regnbågen

Som man kan se klarar sig faktiskt en hel del sig utan att vara uppkopplade på nätet. Vissa kan det vara lite svårt för ....... man måste ju skriva sms.

 

Klass: Vetet 4-6, Vedums skola

En del i vår klass hade inga svårigheter med att tänka sig en dag utan att vara uppkopplad. Här är några saker vi föreslår att man kan göra när man inte är uppkopplad: vara ute, spela fotboll, köra agility med sin hund mm.

 

Klass: 5, Friskolan Metis

-Man har alltid något att göra när man har mobilen.

-Man sms:ar kompisar, istället för att ringa hemtelefonen.

-Det blir fullt på instagram på en dag, jobbigt att ta igen.

-Det är inte svårt. Man kan vara med kompisar och husdjur.

-Man kan hoppa studsmatta med en kompis.

-Det är frestande när man hör ljudet från mobilen. Det är beroendeframkallande.

-Man får tiden att gå.

Slutkommentar: Vi är beroende av internet!

 

Klass: 5b, Herrhagsskolan

De som kan klara sig utan att vara uppkopplade har följande argument:

När jag var yngre gick det bra utan mobil.

Det finns så mycket annat att göra t.ex. spela fotboll, bada, vara med kompisar och gå på stan mm.

Det går bra att vara utan mobil en hel semester så varför inte kunna klara sig en dag.

När mobilen är borttappad går det bra.

De som inte kan klarar sig utan mobil en dag har svårt att tänka sig ett liv utan den.Någon är besatt av sin mobil.

 

Klass: Albatrossen 2, Åsaskolan

Det här var en klurig fråga. I vår klass har 13 barn mobil och de använder den ibland.

Nästan alla i klassen spelar olika spel på dator, Ipad eller Iphone. Vi tycker om att använda våra olika tekniksaker.

 

Klass: 6, Bergs skola

Vi tyckte starkt ja för att förr i tiden var man tvungen att klara sig utan uppkoppling och det är inte så svårt att göra det nu heller. Men nu när den tekniken finns så är det många som blivit beroende av det och röstat starkt nej. Nu är man beroende för om man ska kommunicera så använder man sms eller datorer. Många har svårt att inte spela. Man har oftast telefonen och om man inte har den blir det tråkigt att inte ha den kontakten med kompisar, därför röstade många svagt ja. Man kan vara utan om man har viljan, men när möjligheten finns idag så vill man helst inte. Några valde starkt nej för de saker man gjorde förr är inte roliga nu. Nu har man ofta spel på mobilen som man vill kolla till och inte vänta till nästa dag. Majoriteten var överens om att man kan klara en dag utan uppkoppling, men helst vill man ha sin mobil. Det är en tolkningsfråga, naturligtvis kan man om man måste. Ibland när man är ute och reser kanske man inte kan vara uppkopplad.

 

Klass: 1B, Hästhagenskolan

De flesta i vår klass tycker det går bra att vara utan mobil, dator och surfplatta för en dag. 

När vi har pratat om det kan nästan alla tänka sig att inte vara uppkopplade en vecka eller mer.

Barnen kan t ex vara ute och leka  i skogen i stället.

 

Klass: 3 A, Kyrkenorumskolan

De flesta i vår klass kan klara sig en dag  utan att vara uppkopplad.

De är lätt att säga att man kan det, men det kan vara svårt att låta bli i verkligheten.

Egentligen behöver man ju bara äta, dricka, kissa, bajsa och sova.

Man kan låta alla tekniska saker vara och vara ute istället.

 

Klass: 4D, Mariedalskolan

De flesta svarade starkt nej.

Vi är ganska beroende av att surfa på mobilen, datorn eller surfplattan. Vi vill gärna vara uppkopplade.

Förr i tiden hade man inte mobiler, datorer osv. De som svarade starkt ja kanske tycker att man inte behöver vara uppkopplad hela tiden.

Man är ganska lat nu för tiden. Nu sitter vi med våra mobiler och spelar eller surfar. Förr så gjorde man mera roliga aktiviteter. Nu är det annorlunda. Ibland kan vi se andra surfa på sina mobiler.

Några tycker att man ska leka och ha roligt.

Det är bra att surfa ibland för att man kan lära sig nya saker som nya ord i engelska eller svenska som man kanske inte visste. Men som helhet finns det många fördelar att surfa.

 

Klass: 4, Drakbergsskolan

Jasmin sa det blev starkt JA. Jasmin kommenterade att det var bra att det blev så för att då får man inte dålig syn. Sobhei sa det är dåligt för hjärnan att spela för mycket.

 

Klass: 4-5, Åsle skola

- Det finns mycket mer att göra än att vara uppkopplad t.ex. att vara ute i naturen, lyssna på radio, spela fotboll.

- Mitt liv är min telefon.

- Man behöver inte vara uppkopplad varenda dag.

 

Klass: 4C, Hedeskolan

Man behöver inte spela eller använda mobil/dator varje dag. Man kan ju spela vanliga brädspel som tex Monopol.

Man kan gå ut och umgås med sina vänner.

Det är viktigt att kunna göra andra saker, än att bara sitta vid mobilen eller datorn.

Man kan vara ute i naturen.