Uppladdning pågår...

Kurres geografibok

 

Halmstad från Frösakullsskolan klass Sol 3 
- Vi bor i Halmstad. Här kommer lite info om vad du kan besöka när du kommer till Halmstad:) Välkommen!

Halmstad från Frösakullsskolan klass Vatten 3
Vi ville skriva om våra nya grannar på vår skola. Den här gången var vi, Hugo, Max och Noel, som skrev och skickade in bidraget till sidouppdraget.

Väröbacka från klass 4b Väröbackaskolan
- Hej Kurre!
På vår ort har vi ett stort kärnkraftverk. Där skapar de jättemycket el. Vi har också Värö Bruk som gör papper. Även en pizzeria! Den heter Värö pizzeria. Pizzerian har många goda pizzor t ex vesuvio och kebab. Om man är barn så får man en gratis klubba!

Kungsbacka från klass 3C Hedeskolan
Vi har gjort en egen geografi bok. Vi har t.ex. skrivit om Världen, Sverige, Halland och Kungsbacka. Vi har skrivit om Beda Hallberg, som uppfann majblomman.

5-& OtterstadLidköping från klass 5-6 Otterstads skola
Området runt där vi bor finns Läckö, Spiken och alla dom ligger på Kållandsö. Även Kålland är nära oss. Lidköping är den närmaste staden. Många som bor här omkring jobbar i staden. Det finns även många lantbrukare och fiskare där vi bor. Det finns fina åkrar och skogar och vi har Vänern bredvid oss. Vi bor i Västragötaland

 

Charlottenberg från klass 5 Gunnarsbyskolan
Hej Kurre!
Vi går i klass 5 på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg som ligger i Eda kommun. Här i Eda har vi en härlig natur där du kan uppleva många saker. Vi har alldeles i utkanten av samhället ett skogsområde som heter Tallmon med stigar och vandringsleder och ett elljusspår. Området har raviner, branter, vattendrag, sand och även Morast skans som är ett skyttevärn. Där finns även en stuga där du kan grilla korv och värma dej.

Björlanda från klass 5C Björlandagården
Björlanda är en ort som ligger utanför Göteborg på västkusten. Orten ligger i Torslanda, Hisingen. Björlanda är Hisingens äldsta bostadsort, eftersom man hittat fornlämningar från 8500 f. Kristus. Läs mer om Björlanda i vårt word-dokument.

Hogstorp från klass 5-6 Hogstorps skola
I Hogstorp finns det en älg som går runt i samhället och äter äpplen. Älgar älskar äpplen, och en måndag såg vi älgen stå mitt i samhället och äta äpplen. Vi var knappt 15 meter ifrån den. Vi försökte komma närmare och närmare men till slut så var vi runt 8 meter ifrån älgen och det var då älgen sprang emot oss….. som vi trodde i alla fall men den vände upp emot skogen, men då var vi 25 meter ifrån den. Läs mer om vad som hände!

Getinge från klass ESHR 14 Sturegymnasiet
Alla ungdomar hänger vid kiosken i Getinge. De snackar och handlar. I kiosken kan man köpa godis, läsk, glass, tidningar och hyra film.
Ysby lanthandel är från början av 1900-talet.Här kan man komma och handla och fika. Det ligger i södra Halland strax utanför Laholm.

Laholm från klass 5 Mellbystrandskolan
Laholm bäst på att bygga bostäder!
Vi har läst i Hallandsposten att Laholm är en av de bästa kommunerna i Sverige på att bygga nya och fräscha bostäder. Det tycker vi är en solklar förbättring, nu kan ju fler familjer flytta in i Laholm.

Vara från klass 5 Parkskolan
När det är julskyltning i Vara, så inbjuds skolklasser att vara med i tåget. Man kan gå i julkortegen och vinna 2000 kronor om alla i klassen är med och 1000 kronor för bästa utklädnad. Vi vann! Läs mer!

Göteborg från klass 5B:1 Toleredsskolan 5B:1 Toleredsskolan
Eleverna fick i uppdrag att berätta om sina favoritplatser i stadsdelen Lundby, Göteborg. Läs om en utkiksplats, en fotbollsplan och ett torg. 

 Larv från förskoleklass på Larvs skola
I Larv har vi en stor gravkulle som heter Bäsinge kulle. Man vet inte riktigt när man gjorde den, troligtvis under bronsåldern och järnåldern. Man grävde ner fina saker i graven som man trodde att de döda behövde. Högst upp på kullen är det en urgröpning. På andra sidan kullen finns det en koja inne bland granarna som är kul att leka i.

 Tibro från klass 3-9 Häggetorpsskolan
Tibro kallades förr för Sveriges möbelcentrum för att det tillverkades mycket möbler i Tibro. Anledningen till det är att vi hade god tillgång till trä som är viktigt för att kunna tillverka möbler.
Idag tillverkas det inte lika mycket möbler i Tibro längre. Många utav de mindre företagen har gått i konkurs eller flyttat från Tibro. Det finns dock endel företag kvar så som SA möbler, Offect, IRE möbler osv.

 Göteborg Torslanda från klass 5E Skutehagens skola
Hästeviksbadet är en stor sandstrand man kan bada på stranden och på bryggan. Det är höga klippor. Det finns ett jättebra ställe där man kan fiska krabbor men det finns inte så många musslor för det är så utplockat, i sådana fall får man hoppa i och plocka från bryggan. Det finns en kiosk där man kan köpa godis, chips, glass, korv med bröd m.m. Det finns även en ny vollybollplan och ett utedass ifall man behöver gå på toa.

 Grästorp från klass 6A på Lunneviskolan
Flakebergs jättegryta!
Vid Flakebergs kyrka finns det en jättegryta. Den är ca 3 meter djup och 1,7m i diameter. Den hittades år 1937 när de skulle bygga en källare för en ny värmeanläggning. Denna jättegrytan gjordes för ca 70000 år sedan.

 Annebro från klass 4 Döjsebroskolan
Alla i klassen har skrivit om sin hembygd. Klicka in på Annebro så får du veta mer än det Linus berättar här:
Min favoritplats är en stenstrand som ligger nära havet. Jag har  alltid med mig Laban som är min bästa vän. Stranden ligger vid havet Öresund. Laban har alltid med sig sin hund som heter Ebba. Vi slänger i pinnar i havet som hunden hämtar. Vi brukar gå längs med havet och leta efter stenar. Jag tycker om att vara där.

 Floda från klass 2B Hästhagenskolan
Skallsjögården är en hembygdsgård i Floda. Hästhagenskolan odlar lin på Skallsjögården sen 23 år tillbaka. I år var det vår klass tur att odla. När vi skördade linet visade Jonathans farfar och två andra män de olika husen på gården. Bostadshuset var byggt 1820 och det hade två rum och kök. Där fanns en vind och en lucka till ett källarutrymme där man kunde ställa ner mat. De sista som bodde i huset var en bror, en syster och en dräng. Läs mer!

 

Sandviken från klass 2 Sätraskola
Titta på ett bildspel från Sandviken! Alla i klassen har hjälpts åt att göra en presentation om Sandviken-området. Där visar vi vad vi känner till och tycker är intressant.

 Ale kommun från klass 3 Orange Nödingeskolan
Vi bor i Ale kommun som ligger lite norr om Göteborg. Vi har nära till naturen och här finns många möjligheter till att idrotta. I Nödinge finns en väldigt gammal fin kyrka. I Nödinge och i Alvhem finns det golfbanor. I Älvängen finns en vikingagård. Kurre får titta på vår karta!

Karlstad från klass 5a Herrhagsskolan
Vi har gjort en reklamtext på engelska om vår stad:
Welcome to Karlstad, my fantastic town! There are about 85 000 inhabitants in our town. The people are nice and friendly. The river Klarälven runs through our town and south of Karlstad is the largest lake of Sweden Vänern situated. We have large forests surrounding our town.

Karlstad från klass 6c Hultsbergsskolan
Här i Karlstad finns det både sjukhus, polisstationer osv. Det som behövs i en stad.
Mittpunkten i Karlstad är väl Stora torget. Där stannar alla bussar vid Residenset, där landshövdingen sitter, under det finns det ett café.
I Karlstad finns det en jättetrevlig park som heter Mariebergsskogen, där kan man kolla på djur, simma i Klarälven  osv.

Alingsås från klass 2B Ängaboskolan
Hjortmarka är ett friluftsområde i Alingsås med omväxlande natur av skog, berg och sjöar. År 2010 blev Hjortmarka naturreservat. I området finns flera motions och vandringsspår och på vintern finns det skidspår och en härlig pulkabacke. Där ligger också Hjortgården som är OK Skogshjortarnas klubbstuga. På söndagar kan du gå på tipspromenad och  äta våfflor med grädde i klubbstugan. Vi på Ängaboskolan har nära till Hjortmarka och har ofta gemensamma friluftsdagar i området med vandringar, tipspromenader, lekar, pulkaåkning och så grillar vi vid någon av grillplatserna.
Om du kommer till Alingsås besök gärna Hjortmarka och Hjortgården. 
Titta på våra fina bilder!

Varnhem från klass 4 Varnhemsskolan
Varnhem har mycket mera att erbjuda än den berömda klosterkyrkan. Läs och titta på våra bilder!
4 Varnhem

Skövde från klass 6 Pegasus Käpplundaskolan
Skövde är en tätort i Västergötland. Vi tycker att Skövde är en mycket hemtrevlig stad för man kan göra många roliga saker tillsammans och åka till roliga ställen. Läs mer!

Vänersborg från klass 5c Mariedalskolan
Hejsan Kurre! Här kommer vårt arbete som vi gjort om våran stad, Vänersborg. Hälsningar Tea och Zelal

Stenungsund från klass 5A Kopperskolan
I Stenungsund bor vi nära havet. Vi bor väldigt nära Tjörnbron som rasade 1980. Den rasade för att båten Star Clipper körde på bron. Många människor omkom.
Stenungsund är inte så stort men det bor ändå ca 25 000 personer här! Precis vid havet har vi ett stort torg med ca 65 butiker.

Stenungsund från klass 5B Kopperskolan
Koppers gård
Vår skola i Stenungsund ligger på platsen där det på 1800-talet låg en bondgård. På bondgården hade man en vällingklocka som bondhustrun ringde i när det var dags för männen att komma hem från åkern för att äta. Bonden hette Karl Oskar Johansson.
På vår skola har vi satt upp en sådan klockstapel med en klocka för att minnas platsens ursprung.

Eskilstuna från klass 6 Kjula skola
Vi gillar vår stad: Eskilstuna. Den är mysig att gå och handla i på vintern när det är julbelysning. Väldigt nära vår skola går Kjulaåsen och Sigurdsristningen ligger bara ett runstenskast bort. Vi har ett av Sveriges modernaste shoppingcenter här och det heter Tuna Park. Eskilstunas bästa fotbollsspelare Sebastian Larsson är vårt ansikte utåt och vi gillar blandningen av gammalt och nytt. Eskilstuna är en fin stad och vi trivs där.

Vedum från klass 4-6 Rågen Vedums skola
I höstas cyklade alla 4-6:er runt om i bygden och kolla på olika sevärdheter. En av sevärdheterna var Virkelsborg, där sägs de varit en gammal borg som byggdes upp på bronsåldern. Dom planerar att gräva upp och utforska borgen för de är den äldsta borgen som hittats. Dom har också tänkt ha bussar som åker ut dagligen och guider som berättar om borgen och de som bodde där.
Ett annat ställe vi besökte var macken där filmen "macken" spelades in. Alla utescener har spelats in här.

Kinnekulle från klass 5 Viken Källby Gård
Källa i Husaby
Inte långt ifrån Källby ligger Husabykyrka. Kyrkan byggdes på 1000-talet och är Sveriges första biskopskyrka. Bredvid Kyrkan S.t Sigfrids källa. Olof Skötkonung döptes där.
Källa: http://www.turistmal.se/?index=item&id=655

Årjäng från klass 3-6 Smolmarks skola
Vi har tillsammans i hela klassen gjort en bok om Årjängs kommun. Vi har jobbat i grupper med olika delar av kommunen, socknar och sen satt ihop allt till en bok.
Vi har skrivit om olika sevärdheter och företag som man kan åka till som turist eller om man bara är nyfiken.

Levene från klass 6 Levene skola
Vi ha gjort en geografibok som handlar om levenes arena och levene skola.Vi  började med att ta foton av arenan och skolan. Sedan gjorde vi det till en bok och skrev text till. På framsidan markerade vi platsen vi bor på på en karta.

Österåker från klass Munin Österåkersbygdens friskola
Munin
Kyrkan:
Kyrkan är byggd runt 1100-talet. Klocktornet har rasat ner några gånger, så de byggde upp den på andra sidan vägen till sist. 1786 gjorde man den sista ombyggnaden det var då kyrkan fick sitt nuvarande utseende.
Skolorna:
I Österåker fanns det fyra andra skolor till förutom den vi går på nu. De fyra skolorna har lagts ner. Skolorna låg i Tallsätters, Hagby, Ekbacka och Kyrkskolan.

Hyllinge från klass 3 Hyllinge skola
Hyllinge ligger i skåne.Hyllinge är en liten by. I Hyllinge bor ca 2200 personer. Hyllinge är neäst största tätor i åstorpskommun. Hyllingeskola är en f-9 skola. På Hyllingeskola har man två olika sidor,det är Hyttan och bruket.De är döpta efter glashyttan och tegelbruket som fanns här förr. I Hyllinge finns Hyllinge köpcentrum som har 57 affärer. Hyllinge är en gammal gruvort från 1890-talet.