Uppladdning pågår...

Måste man göra ett arbete för att få veckopeng eller månadspeng?

Frågan Besvarades av Presstationens klasser under januari-februari 2013.

Urval av kommentarer

Kommentarer från medverkande klasser

Jag tycker att man ska hjälpa till. Jag tycker svagt ja för ibland hjälper jag till, men ibland hinner jag inte. Det känns meningslöst för en förälder att ge pengar till sitt barn som inte sköter sig alls. Man får mer tid med sina föräldrar om man hjälps åt. Jag hjälper till att hämta ved varje dag för att det är kul. Jag får en peng när jag behöver. När jag diskat får jag pengar. Om jag jobbar får jag lite mer i månadspeng!

Klass 3 F Ransbergs skola

 Vi har diskuterat pengar ganska mycket de senaste veckorna eftersom vi jobbar med ekonomi i samhällskunskapen. Att man kan hjälpa till lite för att få veckopeng tycker många är rimligt. Men en del tycker att man borde hjälpa till ändå utan att "få betalt". Att man ska sköta skolan för att få veckopeng tyckte en del men då svarade någon annan att det måste man väl ändå göra! Ja, det är inte enkelt!

Klass 5 Dotorpsskolan

Många i vår klass tycker att man ska arbeta för att få pengar. Det är roligare att få pengar när man har gjort något. En del tycker att man ska sköta sig i skolan för att få pengar. Några tycker att man inte ska behöva arbeta för att få pengar i den här åldern.
Klass 5 Lundabyn Lundsbrunn

Våra föräldrar får jobba för sina pengar, då borde vi också få det. Ju mer man gör desto mer pengar kan man få. Man måste hjälpa sina föräldrar. Man skall hjälpa till hemma. Man får bra kondition och glada föräldrar. Man skall göra sig förtjänt av pengarna. Man kan öva sig för att bli vuxen.
Klass 4M Fiskebäcksskolan

Man måste vara värd att få pengarna.
Man måste göra sig förtjänt av pengarna först.
Jag tycker man ska få dem, jobba kan jag göra när jag blir stor.
Det är bra att vänja sig vid att jobba för fickpengarna, för när jag blir stor måste jag jobba för att få lön.
Nej, det är viktigt att spara sin energi till rätt saker.
IUS Fritids Lönnen Oxledsskolan

I vår klass tycker vi att man ska förtjäna pengarna. Men ibland kan man få pengar utan att man gjort något för dem. Man kan då känna att någon bryr sig om en.
Klass 5 Kvistbergsskolan

De flesta tycker att man behöver göra ett arbete för att få veckopeng/månadspeng. Det kanske beror på att de tycker det är roligt att få en belöning för det som de hjälper till med. Det är bra att hjälpa till hemma för att lära sig vad man behöver göra som vuxen. En del barn kanske har föräldrar som inte tycker att barnen behöver hjälpa till. Barnen kan få pengar ändå.
Klass 4 Källby Gård

Här blev det en del samtal och diskussioner i klassen. Det ser väldigt olika ut. En del får en summa varje månad eller vecka utan att hjälpa till med något. De flesta som får månads- eller veckopeng måste dock hjälpa till tex, städa rummet, gå med soporna, plocka ur och i diskmaskin. Några får pengar när de behöver. De flesta är överens om att det är bra att spara pengar till det man vill ha.
Vi tycker helt enkelt olika om detta och det visar ju mätningen!
Klass 5 Hierneskolan

De flesta i klassen tycker att man skall hjälpa till hemma för att få vecko/månadspeng. Då känns det mer att man har gjort sig förtjänt av pengarna. När man bli äldre får man lön när man har arbetat. Det är lite samma sak.
Klass 4P Fiskebäcksskolan

Vi har diskuterat om man får veckopeng, månadspeng, pengar när man behöver, när man gör någor för det eller inget alls. Det har vi pratat om i smågrupper och diskuterat fördelar och nackdelar. Det är bra att höra hur andra har det och vad de tycker.
Klass 6F Vedby skola

De flesta eleverna måste göra något för att få sin vecko - eller månadspeng. Det kan vara att passa småsyskon, hålla ordning på sitt rum eller diska på helgerna.
Briggen 4 Andersbergsskolan

Vi tycker att man ska få pengar av sina föräldrar men vi tycker också att man ska hjälpa till. Det är orättvist mot föräldrarna om man bara får pengar. Föräldrarna behöver ju också pengar för att använda till olika saker som vi också behöver; hyra, mat och kläder till exempel. Barnen behöver lära sig att hjälpa till hemma och så behöver de lära sig att ta hand om pengar. När man är vuxen måste man ju ha lärt sig att ha hand om pengar så att lönen räcker till mat och hyra, man får ju inte bara nya pengar om lönen tar slut.
Fregatten 4 Andersbergsskolan

Vi tycker mest att man måste göra ett arbete för att få månads/vecko peng. Om man inte har gjort ett arbete kanske man kan få lite mindre pengar istället för inga alls.
Vetet 4-6 Vedums skola

Man kanske behöver jobba lite för att få pengar.
Jag tycker att jobb inte är gratis och att man ska jobba för att få pengar.
Man blir bara bortskämd om man bara får pengar utan att göra något.
För att få pengar ska man jobba annars blir det fel när man blir vuxen och då kanske man tror att pengar är gratis och man har inte så lätt för att få ett bra jobb.
Jag tycker att man kan jobba lite som att t ex bädda sin säng sätta in tallrikar och bestick i diskmaskinen.
Klass 4e Sandlyckeskolan

Vi tycker att det är viktigt att man känner att man förtjänar att få pengar.
Vi tycker att vi kan hjälpa till med: ta ut sopor, diska, dammsuga, hämta posten, klippa gräs, skotta snö, städa rummet, hämta ved...
Klass 4-5 Adolfsfors skola

I vår klass tyckte de flesta (68 %) att man ska göra något för att få månadspeng.32 % tyckte inte att man ska behöva hjälpa till för att få månadspeng/veckopeng. Många har röstat svagt ja för att man ska ju hjälpa till hemma, i alla fall med småsaker.
Klass 5AB Fredricelundsskolan

Jag tycker att man iallafall borde göra ett jobb för då förtjänar man de pengarna som man får i veckopeng eller i månadspeng.
Klass 5A Vallåsskolan

De allra flesta i vår klass tycket att det var viktigt att man hjälps åt hemma!
Albatrossen 2 Åsaskolan

Många tycker det är tråkigt att jobba så därför svarade en del starkt nej. De flesta måste göra något för att få veckopeng t.ex städa kattlådan, gå ut med soporna.
Klass 2-3 Västerlandaskolan

Det är bra att lära sig när man hjälper till tex disk och tvätt. Man kan hjälpa till lagom mycket tycker vi. Man lär sig tills man blir stor.
Klass 3B Madenskolan

Veckopeng är bra för att barn ska kunna tjäna pengar. Man kan lära sig att spara till något. Vi tycker att man måste göra något för att få pengar precis som vuxna. Man ska kunna lära sig att sköta om huset och hemmasaker. När man blir vuxen vet man ju då hur man ska göra med ett hem.
Klass 3A Madenskolan

Ibland måste jag "jobba" hemma för att få veckopeng, ibland inte. Jag tycker det är bra att jag kan hjälpa till.
Jag brukar få veckopeng när jag går ut och slänger soporna. Jag får månadspeng också om jag hjälper till.
Hemma hos pappa måste jag städa, diska och vattna blommorna för att få veckopeng. Hos mamma får jag inte veckopeng. Vi gör roliga saker istället, som att åka och bada. Jag hjälper till hos mamma också. Det är bra att hjälpa till. Då känner man att man är värd pengarna. Man har förtjänat dem.
Jag får inte alltid pengar om jag hjälper till, bara när det är något jag inte brukar göra. Jag får inte veckopeng eller månadspeng.
Klass 3 Friskolan Metis

Alla barn bör ha veckopeng. 
Svagt ja: När man blir vuxen och får jobb så måste man jobba för att få lön. Man måste träna på att göra något "jobba" för att få pengarna.
Stark ja: För att barn ska få veckopengen så måste man förtjäna den. Om man ska kunna flytta hemifrån så måste man träna på att göra saker för pengarna t.ex. diska.
Man ska inte få för mycket i veckopeng
Klass 3 Hedeskolan, Kungsbacka

Jag tycker svagt nej för man kan ta ledigt någon dag.
Man kan göra något i alla fall.
Jag tycker svagt ja för man kanske kan göra något litet typ som bara bädda sängen. Man kanske kan gå ut med soporna
Jag tycker att man kanske ska bädda sängen ibland och diska ibland.
Jag tycker man ska göra lite gran för inte för mycket.
Klass 2 C Hedeskolan, Kungsbacka

De flesta av oss tycker att man ska förtjäna pengarna man får. När man blir vuxen får man ju inga pengar om man inte arbetar.
Man kan hjälpas åt i familjen utan att få pengar för allt man gör, man gör det ju för sin egen och familjens skull att t.ex. hålla huset rent och snyggt.
Pengarna man har förtjänat kan man ju spara och köpa kläder eller något annat speciellt man vill ha.
Briggen 5 Andersbergsskolan

Gabriel: jag tycker att man skall ha veckopeng/månadspeng om man gör saker som förtjänar det man kanske kan sätta ett pris på en syssla som t.ex. städa rummet 10kr så samlar man ihop och så får man summan.
Helena: Man kan sätta en summa som t.ex. 20kr så kan man om man har 4 sysslor så dela upp och låt oss föräldrar (jag är en lärare) bestämma om barnen är värda det.
Alvheim 4-6 Valhallaskolan

Vi tycker att man ska jobba för att få pengar, för så är det när man blir vuxen.
Om man ska få pengar utan arbete, är det för att man ska lära sig att hantera pengar.
Klass 6 Kvistbergsskolan

De flesta av oss tycker att man måste göra något hemma för att få veckopeng eller månadspeng, kanske bädda sängen, hjälpa till med småsyskon och städa. Vuxna jobbar ju för att få lön, då är det inte mer än rätt att vi barn ska göra något för att få pengar. Fast helt eniga var vi ju inte...
Klass 5-6 Transtrands friskola

Starkt ja för att man lär sig när man är liten att hantera pengar och inte slösa så mycket om man får "arbeta" för sin veckopeng. Om man får pengar när man gör något, så lär man sig hur samhället fungerar för vuxna, att man arbetar och får lön. Men man kan också få pengar ändå ibland utan att göra något för dem. Därför röstade de flesta på svagt ja i klassen. I någon familj bestämmer föräldrarna att man får pengar varje månad eller vecka. Men ändå vill dom att barnen gör något och hjälper till ibland.
Klass 6 Bergs skola

De flesta av oss tyckte att man måste utföra ett arbete hemma för att "göra sig förtjänt" av månadspeng eller veckopeng. Saker som vi brukar hjälpa till med hemma: städa, dammsuga, plocka ur diskmaskinen och hämta ved.
Klass 2-4 Transtrands friskola

Det är verkligen olika åsikter i vår klass. Hälften tycker att man måste jobba för att få veckopeng. Den andra halvan tycker att det är en självklarhet att de ska ha veckopeng utan att behöva göra något för det.
Klass 4-5 Åsle skola

Man kan få veckopeng som belöning om man inte äter godis. Bädda sängen och städa rummet är något man kan göra för att få veckopeng. Man kan diska och dammsuga. Om alla hjälps åt att göra ordning hemma går allt snabbare. Man kan också slänga sopor och gå och handla.Klippa gräset på sommaren kan man göra. Man kan spara sina veckopengar för att köpa något som är lite dyrare. Man kan hjälpa till och laga maten man ska äta. Man kan gå ut och rasta hunden. Det är roligare att få veckopeng om man har arbetat för den. Man kan också få månadspeng. Några av oss får varken veckopeng eller månadspeng utan får pengar när vi behöver.
Klass 3 Unnerödsskolan

Vi tycker att det beror på vilken ålder man är i hur mycket man ska hjälpa till för att få sin veckopeng.
Klass 3-6 Högelidsskolan

Ja-sidan: Det är bra att barn får städa och hjälpa till hemma, så att de kan det när de flyttar hemifrån. Man måste förtjäna sina pengar. Man borde hjälpa till lite hemma, så att man lär sig hur man gör. Tänk om föräldrarna slutade städa, hur hade det sett ut då? Om föräldrarna bara får hålla på och städa hela tiden, så har de ju mindre tid till att hitta på roliga saker med sina barn.

Nej-sidan: Tycker inte att barn ska behöva jobba, utan ha tid till att leka istället.
Klass 4C Hedeskolan

Vi tycker att det är bra att hjälpa till för att få pengar. Något barn tycker att det är utpressning från föräldrarna att säga att man ska hjälpa till. Det känns bra att spara till något man gärna vill ha.
2B Eslövskolan

Vi har många bortresta i klassen så vi har pratat om hur vi som är här tänker i frågan och skall prata vidare om detta när alla är tillbaka. De flesta tyckte att man skulle hjälpa till hemma för att få pengar. Det vore skönt att slippa, men kändes inte riktigt rätt. :)

Så får jag mina pengar.

Jag får veckopeng varje vecka. Jag behöver inte göra något ting för att få pengarna. Jag brukar få pengar av farfar, farmor och så får jag av mamma och pappa.Ibland får jag pengar av mormor och morfar.
 Av Sophia.
Jag brukar hjälpa min mamma och pappa typ som att i bland gör jag frukost till min mamma och i bland hjälper jag min pappa med olika saker och i bland städar jag mitt rum och när jag är duktig då får jag mera pengar.   
Tyrell  
Jag måste hjälpa till hemma för att jag ska få veckopeng. Varje vecka får jag 30 kr om jag har hjälpt till hemma. Min lillasyster får 15 kr i veckopeng. Jag sparar mina pengar som jag får.
Filippa
Jag får 30 kronor i veckopeng av pappa och för dom får jag köpa godis eller spara dom ock köpa  nåt annat till exempel en leksak.
Anton
Klass 2 Sjöstjärnan Åsaskolan

De flesta i klassen får veckopeng, men vissa får pengar när de behöver. Många måste hjälpa till med något för att få sin veckopeng t ex bädda sängen, städa rummet, gå ut med soporna, rasta hunden m.m.
Klass 2 Regnbågen Munkedalsskolan

Vi har diskuterat och kommit fram till att det är bra att hjälpa till eller göra något arbete för att få vecko/månads peng. Det känns bättre för då har man förtjänat pengarna.

Många sparar sina pengar till något de verkligen vill ha och ibland får man en sak men istället ingen vecko/månadspeng.
Vi tycker att det kan vara bra när man är runt 6 år att börja få lite egna pengar och sedan kan man få lite mer ju äldre man blir. Om man får en månadspeng med större summa tycker vi att pengarna inte bara ska gå till nöjen utan även nödvändiga saker som t.ex. kläder.
Vi tycker vecko/månadspeng är bra för att man lär sig vad allt kostar och hur man ska få pengarna att räcka till.
Klass 4 Nysäters skola

Ibland behöver man inte hjälpa till hemma men oftast är det bra.
Man behöver jobba för att få pengar för så kommer det bli när man blir äldre.
Det är självklart att man har ansvar för sitt rum.
Man ska vara förtjänt av pengarna.
Man hjälper till när föräldrarna ber en.
Klass 4-6 Turkos Arentorps skola

De flesta elever tycker det är okey att de hjälper till med olika sysslor för att få vecko- månadspeng.
Några förslag vad man kan göra:
Gå ut med hunden, städa rummet, diska, dammsuga, gå och hämta lillasyster hos en kompis, städa stallet, klippa gräset och slänga sopor.
Klass 4a Norgårdenskolan

Man behöver inte få pengar för allt man hjälper till med hemma. Föräldrarna ska inte slösa pengar. Föräldrar får betala mycket annat t.ex. mat. Föräldrar kan ge barn pengar för att dom får t.ex. barnbidrag.
Klass 4-6 Cerise Arentorps skola

Nästan hela klassen röstar på svagt ja. De flesta av oss ska göra något för att få pengar. T.ex bära ut sopor, plocka ur diskmaskinen, städa rummet, hänger tvätt, bäddar sängen. Flera gör saker hemma utan att få pengar. Någon får extrapengar för vissa sysslor, någon förlorar pengar om de inte sköter sig.
Klass 5 Marmorbyns skola

Vi har diskuterat om din fråga om veckopeng och månadspeng.

- Jag tycker man ska få månadspeng för då kan man lära sig klara sig på en viss summa pengar i en månad.
- Jag tycker man kan göra ett litet jobb hemma för att få månadspeng men inte för betyg.
- Jag tycker man ska få månadspeng även om man inte gjort nått men man får en större summa pengar om man gjort ett jobb.
- Jag tycker man ska jobba för att få månadspeng och lära sig ta ansvar själv och lära sig sköta ett hem.
Det här var några av våra kommentarer.
Klass 5 Levene skola

Vi som röstar starkt ja, förstår inte varför man bara ska få pengar. Man kan ju inte få pengar för att bara va! Vi tycker att man ska bädda sängen, städa sitt rum, plocka ur diskmaskinen, diska, ta in ved och plocka upp det man slängt på golvet.
Vi som röstar nej gjorde det av olika anledningar, vissa får inte vecko- eller månadspeng, en del får saker istället.
Klass 5 Marmorbyns skola

Upp