Uppladdning pågår...

Är det rätt att ge igen om du blir illa behandlad

Så här har pristagarna kommenterat sina miniparlament

Klass 2-3 Jungs skola

De flesta i vår klass tycker INTE det är okej att ge igen. Om man inte reder ut det själv kan man ta hjälp av en vuxen. Om man t ex sparkar tillbaka är man lika dum själv. Några har valt "svagt nej" för att de inte alltid kan leva upp till "starkt nej" själva, t ex i syskonbråk. Det är viktigt att tala om att man inte tycker det är okej att bli illa behandlad, utan att ge igen. Man kan inte låta andra retas och slåss utan att man reagerar. Man måste säga till dom som gör det. Om man blir retad ska man ignorera den som retas för då tycker den inte det är roligt.

Klass 3-4 Lerdala skola


Dom flesta i klassen tycker inte att det är okej att ge igen om man blir illa behandlad.
Om man håller på att hämnas kan det bli så att saker och ting bara blir värre och värre.
Några tycker att ibland kan det vara okej att tex retas tillbaka om någon har retats.Någon tycker att man alltid ska ge igen om man blir illa behandlad.
Om man slåss tycker vi inte att det är ok att ge igen, då blir det bara värre.
Blir du illa behandlad kan du göra ett bus tillbaka, kanske ha en hink med vatten över dörren som välter när personen går in genom dörren :-)

Klass 5 Tidavads skola


Det kan vara lätt att ge igen om man blir arg eller ledsen på någon. Någon tyckte att man kan ge igen för att den som har gjort mig illa ska få känna hur det känns.
Alla tyckte att det egentligen är bättre att inte ge igen. För om man gör det så är man ju lika dum själv. När man blir arg eller ledsen är det lätt att man säger och gör saker som man egentligen inte menar. Men ofta ångrar man sig efteråt.
Det bästa är att försöka lugna sig lite och tänka efter innan man gör något. Vi har några idéer om hur man kan göra istället för att ge igen:
- berätta att du blir ledsen eller arg
- säg något snällt tillbaka, då brukar den som var dum komma av sig och inte fortsätta
- be någon vuxen om hjälp om det inte går att lösa
Ofta när man blir arg eller ledsen och börjar bråka med någon så beror det ofta på missförstånd. Det går ofta att lösa om man pratar om vad man tycker, känner och tänker.

Klass 5 Flitiga Lisan


Vi tycker att det är fel att ge igen om man blir illa behandlad men det blir ofta att man inte tänker sig för om man blir arg eller ledsen. Då ger man igen och gör lika stort fel själv!

Klass 6 Orion Nästegårdsskolan


De som har svarat ja menar inte att man ska slå tillbaka, men om någon retas förvarar man sig med ord. Man vill att de ska få känna hur det känns att bli påhoppad.
De som svarat nej tycker att det är bäst att gå därifrån. Det tjänar inget till att ge igen. Den som bråkar kan stå där och känna skuld.

Klass 6 Lundabyn


Just när det sker så känns det bra att ge igen men i längden så fungerar det ju inte utan då är det viktigt att de vuxna runt mig får hjälpa till att lösa konflikterna. Fröken löser de små konflikterna och mobbingteamet de större.

Klass 6 Parkskolan västra


Vi tycker att man ska försöka säga ifrån och tydligt visa då någon bråkar eller uppför sig illa.
Man ska inte stå tyst och ta emot, utan markera att man inte gillar detta och verkligen säga att man inte accepterar det.
Det är bättre att prata och försöka komma överens än att slåss, men man ska inte bara ta emot. Man måste ju försvara sig, bäst är det ju förstås om det går att lösa genom att prata.
Ibland är ju bråket bara på skoj och då kan man ju ge igen på skoj, men man måste vara vaksam så att det inte blir allvar. Man bör se till situationen och besvara utifrån den.
Är det syskon som bråkar kan man inte bara ta emot, utan ge igen – det kallas syskonkärlek - att bråka med dem man egentligen tycker mycket om.
Om man slår tillbaka kanske den andre fortsätter att slå och då blir det antagligen bara värre och värre.

Klass 6 Varnhemsskolan

Nej:
- Det är inte rätt att ge igen, för om man gör det kanske den slår igen och så håller man på så, man ska istället säja till en vuxen.
- Det är ju fel att ge igen men personen som har varit dum måste ju stå för vad han gjort. Om man ger igen kan ju situationen förvärras.Så det bästa är nog att sätta stopp på bråket eller säja till någon vuxen.
- Om man slår tillbaka så löser det ingenting utan blir bara mer våld.
- Det är inte så okej, men ibland blir man ju arg.
- Det är bättre att säga till en vuxen än att ge igen.
- Prata med en vuxen direkt annars blir det värre.
- Nej det är det inte! Det hjälper inte att ge igen och har aldrig gjort!
- Det är inte okej! Man ska säja til en vuxen innan det blir för stort.
- Om man ger igen blir allt bara värre, det är bättre att säga till en vuxen så man kan bli sams igen.
- Nej, det är inte okej att ge igen med våld men andra ska inte göra dig illa heller.
- Man löser inget med våld det är bättre att prata om det.
- Jag tycker inte att man ska ge igen för det bara förvärras.
- Jag tycker inte det är okej för om man gör det kan ju den man ger igen på bli ledsen och säga till sina föräldrar och då har man någon att skylla på för man har vart lika dum, SÄG TILL EN VUXEN! ;)
Ja:
Jag tycker det är ok om det bara är försvar
därmed säga ifrån starkt och säga till vuxen.
Ja, fast det beror på hur illa behandlad man blir.
Det är aldrig fel att skydda sig i självförsvar men att hämnas efter är fel.
Om någon gör det får den andra ge igen med samma medicin.
Upp

Klass 4A Tingbergsskolan

Först tänkte vi att det är fel att ge igen.
Men när vi diskuterade, så var det inte så enkelt. Vad är att ge igen och vad är att försvara sig?
Om man blir illa behamdlad av ett barn så ska man prata med vuxna (lärare, föräldrar, släktingar) och ta hjälp av dem.
Om man blir illa behandlad av någon vuxen är det värre och värst är det om man blir illa behandlad av sina föräldrar. Då kanske man får vända sig till
BRIS.
Vi hoppas verkligen att alla har någon de kan få hjäp av, någon de känner förtroende för och kan lita på om de skulle hamna i den här situationen.

Klass 5A Onsjöskolan

Hur man reagerar beror säkert på vad som hänt.
Vi anser att i många sammanhang är det så att ingen mår bättre för att man ger igen.
Det är svårt för man kan ge igen, men egentligen vet man att man inte mår bättre.
En del anser att man är inte lika arg efteråt om man fått ge igen. En del känner sig tuffare om man slår men egentligen är det mer tufft att inte ge igen.
Om man ger igen så kanske den första slår tillbaka en gång till, och då blir det BRÅK!
Självförsvar kan vara ok, om man t ex blir överfallen eller något liknande.

Klass 6C Mariedalsskolan

JA! Det är okej att ge igen , om man gör det på rätt sätt, t.ex. skoja eller busa med personen så att man får igen och vid rätt tillfälle såklart. (Det kanske inte är så bra vid ett viktigt möte.)
Fel sätt är om man t.ex gör den andra illa
eller om man säger dumma saker om personen till andra.
Om man ger igen så fortsätter bråket för då vill den första som gjort något ge igen och då blir det som en ping-pong-effekt.Man borde ju inte slå tillbaks men om man har en lillebror som slår en med trumpinnar så kan man ju bli lite irriterad........
NEJ!!! Man borde inte ge igen, det är bättre att säga till en vuxen......Om det inte är riktigt allvarligt för då måste man använda självförsvar.

13A Kronan Karl Johansskolan

Vi har olika uppfattningar om saken.
En del av oss menar att det är jättesvårt att inte ge igen, då man i "stundens hetta" blir så arg att det är omöjligt att stoppa sig själv. Det kan också vara svårt att inte ge tillbaka elaka kommentarer om någon har sagt något dumt till en.
Många tycker att man ska aldrig ge igen för då blir fler ledsna och oftast blir saken bara värre. Man får inte skada någon tycker vi.
Många tycker ochså att man får ge igen om man spelar tex. ett spel.
I vår klass tycker en del att det är jättesvårt att inte ge igen medan andra klarar det mycket bra.

Klass 5F Skutehagens skola

Man får inte ge igen, det bästa är att få slut på det genom att prata med en vuxen. På "skojbråk" är ju alla med på att man ger igen på lek men det får inte bli för mycket för då kan det utvecklas till ett riktigt bråk. Man är ju "lika goda kolsupare" om man ger igen. Prata med varandra och hitta en lösning utan våld. Att inte prata med varandra löser inga problem. Det är inte hållbart att tjafsa hela tiden. Det är roligare utan tjafs... Prata med någon ifall du har problem och håll det inte hemligt.
Om alla tänker på det så blir världen lite bättre!Det blir absolut ett gladare och roligare ställe att leva på!

Klass 6E Skälltorpsskolan

Om personen behandlat dig fysiskt eller psykiskt illa hade nästan alla i vår klass gett igen. Vi människor reagerar oftast jätteallvarligt och går direkt till anfall när det gäller ens son, dotter, bror , syster eller någon annan nära som blir utsatt. När någon behandlar en nära dåligt, då brukar man oftast blanda sig i för att skydda den som blivit utsatt. Det gör att det blir många personer inblandade.
Men om det inte skulle vara så allvarligt skulle dom rett ut det själva på ett bra sätt. Vi tycker vår klass gjorde rätt som sa vad dom tyckte för att några personer säger att det är så lätt att göra det rätta men när den personen väl är försatt i den situationen är det faktiskt jättesvårt att göra det rätta. Även om alla i klassen inte tycker att det är bästa sättet så gör man ändå det och det tycker vi är rätt. Men det är inte det rätta sättet att lösa situationer

Klass 5-6 Skaftö Skola

Vi tycker att man inte ska ge igen men man ska inte heller bara stå och ta emot det den andra gör. Men man ska inte ge igen efteråt. Om man ska försvara sig ska man göra det när någon behandlar dig illa.
Vi tycker också att det är dumt och elakt gjort att ge tillbaka. Man ska lösa en konflikt öga mot öga och bra argument mot bra argument som förklarar hur/varför man handlade/behandlade sin kompis som, man gjorde.
Men ibland så kokar det bara över och av ren impuls så gör man något dumt som kan sluta illa om den andra personen/personerna inte är beredd/beredda men även om den/dem är beredda.
Men om det är flera personer som är dumma mot en person återkommande så är det MOBBNING! Så försök att hålla tillbaks impulsen!!!
OCH ATT SLÅ/SLÅSS!!! FÖRBJUDET ENLIGT SVENSK LAG!!!
OM DU ÄR ÖVER 15 ÅR KAN DU FÅ VUXENSTRAFF!!!
Man kan ge igen på olika sätt, vissa är bra och andra mindre bra t.ex. bara säga till den personen, det är ett bra sätt att säga till personen att man inte uppskattar det han/hon gör. Men det hänger också på att den personen bättrar sig. Men vi tycker inte att man ska slåss eller säga dumma saker tillbaka utan att säga till någon vuxen t.ex. det kan vara att ge igen, men ge igen är i största allmänhet ett annat ord för att man skadar den andra personen psykiskt eller fysiskt. Att säga till en vuxen är ett sätt att uttrycka att man inte uppskattar vad den personen håller på med. Det är inte fegt att säga till en vuxen det är egentligen bara modigt gjort att gå där ifrån rak i ryggen.
SÅ STÅ PÅ DEJ OCH VAR DEN DU ÄR INTE DEN DINA KOMPISAR VILL ATT DU SKA VARA!!! OM INTE SÅ KAN DET GÅ ILLA FÖR DEJ I DIN FRAMTID.

Barken F-1 Fullriggaren Malevik

Vi tycker att man skall försöka vara snäll tillbaka för då kanske den som behandlar någon illa ångrar sig och blir snällare mot andra.
Man vet ju inte varför den som behandlar någon illa gör det. Han eller hon kanske inte själv mår bra eller känner sig kanske utanför.
Upp
 

Klass 6 Unnarydsskolan

Det är inte okej att ge igen. För då är man lika dålig som den andra personen. Men ibland är det okej att ge igen. T.ex syskon mellan. Det allra bästa vore att alla levde i harmoni med varandra och man inte började bråka och behövde ge igen. Man ska försöka förstå varandras olikheter och istället försöka prata med varandra med vänliga ord även ord kan såra djupt. I vår klass diskuterar vi mycket om att alla är lika mycket värda. Trots de händer det bråk och mobbing. Vi löser och diskuterar alla inträffade bråk men det tar mycket energi. Förhoppningsvis lär vi oss av våra misstag och vi är och blir goda människor på jorden. Även om vi ibland tycker det är jobbigt att diskutera om hur vi är och ska vara så lägger vi det i vår livsryggsäck och lär oss för framtiden.

Klass 6 Rolfstorps skola

Illa behandlad för oss är att bli kränkt eller slagen varje dag. Varje dag blir flera personer illa behandlade utan att våga ta tag i det och våga säga stopp! Slagen går över efter en stund men orden stannar kvar hela livet om ingen stoppar dem. Ta inte åt dig av all kritik för du är bra som du är. Varje gång någon säger något dåligt om dig ska du veta att det finns många som älskar dig precis som du är och nån som står vid din sida i alla lägen. Du måste bara hålla ögonen öppna och se vilka dina riktiga vänner är. Så ge inte igen med våld för våld löser ju aldrig något. Vi måste stoppa kränkande behandling med ord. Våga ta hjälp och tala ut. Öppna ögonen!Om någon blir illa behandlad hjälp den då!

Klass Fregatten 3 Jutarums skola

De flesta tycker inte att det är okej att ge igen när man blir illa behandlad. Vi har haft samtal i klassen om hur svaren fördelades. Många kloka kommentarer har sagts om varför man har valt de olika alternativen. En kommentar som återkommer är att det beror på hur illa behandlad man blir. Alla tycker i våra samtal att man ska försöka att ta det lugnt och säga vad man tycker i stället för att ge ingen. Men barnen vet med sig att de inte alltid klarar att ta det lugnt därför har många svarat svagt nej. Barnen har skrivit egna kommentarer i sina böcker och sedan skrivit in dem på datorn, se här.

Klass 5A choklad Nyhemsskolan

Vi har olika åsikter. Det beror på hur man blir behandlad. Man kan ge igen på olika sätt, men göra det på bästa sätt.
Om man blir mobbad ska man säga till en vuxen direkt.
Om man blir slagen och slår tillbaka blir det värre.
Om någon hoppar på en så måste man få försvara sig. Man försvarar sig bäst genom att fly, om man är chanslös. Man kan inte alltid fly och då måste man få försvara sig.
Om en förälder eller vuxen slår kan man ringa BRIS, polisen eller säga till läraren.
Pojkar är mer för försvara sig med våld, men inte alltid.
När vi läste om Thomas Alva Edison såg vi ett bra citat som vi skrivit om på modern svenska:
Att använda icke-våld är det bästa sättet för all utveckling. När vi lärt oss att inte skada det levande då är vi inte längre vildar.

Klass 4-5 stjärn Snöstorpsskolan

Ingen ska ju slå någon över huvudtaget men ifall det är många som står och slår en så får man ju använda självförsvar....

Klass 6:3 Furubergsskolan

Vi vill inte ta i mot elaka kommentarer eller annat. Om vi ändå skulle råka ut för det vill vi inte ge igen om vi blir illa behandlade.Men vi tycker att det är bäst om vi går och säger till en fröken eller annan vuxen, och sedan ber dem att prata med den/ de andra som skulle behandlat oss illa. Vi tycker att vi inte bara skulle acepterat att vi blev illa behandlade för det är inget vi eller någon ska behöva bli!
Klass 5 C Parkskolan
Helst ska man inte ge igen, men det kan vara okej:
- när man varit mobbad länge nog och inte står ut längre,
- när det har gått för långt och inget annat hjälper
- när man fått nog och känslorna tar över
- när det är allvarligt

Klass 5B Vallåskolan

När man blir illa behandlad är det självklart att man inte ska ge igen, för att då kan bråket bara bli större.
Men om man blir påhoppad så måste man slå sig fri, så man kommer loss.
Man ska säga till en vuxen när man blir illa behandlad, för att den personen som har gjort det har inte rätt till att göra någon illa!
Upp
 

Klass 6 Gunnarsbyskolan

Vi har diskuterat frågan i klassen,efter vi hade diskuterat så kom vi fram till att de flesta tyckte starkt nej.
En del personer kan ta åt sig saker som man inte själv tycker är så stort, man kan bil jätteledsen, alla människor är olika och tar åt sig saker och kommentarer på olika sätt.
Om man ger igen på någon människa kan det bara bli värre och värre, den personen ger igen en gång till på den andra,om ingen stoppar det kan det leda till jättestora saker.
Tex:Någon kan ta livet av sig.
Man vågar inte gå till skolan.
Man vågar inte visa sig ute på stan efter skolan.
Måste alltid ha en vuxen med sig, för man är
så jätterädd.
Det kan påverka skolarbetet, osv...
När man blir äldre kanske man inte får körkort,
och får problem i skolan.
Man blir inte bättre om man ger igen själv,
smärtan försvinner inte heller, oftast blir allt
bara värre.
Be en vuxen om man inte kan lösa det själv.
Man ska tänka innan man agerar för hårt!

Klass 5-6 Transtrands friskola

Som du ser Kurre, är vår klass ej eniga i den här frågan. De flesta tycker att det kan vara okej att ge igen som självförsvar och att det beror på hur allvarligt illa behandlad man blir.
Det bästa är ändå att vända ryggen till och be någon vuxen om hjälp.
Upp